X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Hanny Bakuły tajemnice kuchenne: rozwód, a później do stołu

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2013 12:30
- Nigdy nie należy jeść z osobami, które nas nie lubią, albo których my nie lubimy. To samo tyczy się osób, którym jest obojętne, co zjedzą – mówiła w radiowej Jedynce pisarka i malarka Hanna Bakuła.
Audio
Hanna Bakuła w studiu Jedynki
Hanna Bakuła w studiu Jedynki Foto: PR/E. Iwanicka

/

- Wiem, że kojarzę się raczej z sypialnią i ślubami niż z gotowaniem, ale ja naprawdę gotuję. Słynę, jako osoba rozhukana towarzysko, co jest nieprawdziwe. Bywam, bo muszę. Ale jestem domatorką, jestem bardzo spokojna i bardzo lubię gotować – mówiła artystka, która wydała właśnie książkę "Gar anonim czyli z kim jeść”.

Z kim zatem należy dzielić posiłek? - Nie warto jeść z osobami, których nie lubimy. I z tymi, które nas nie lubią. Jeżeli nie lubimy męża, to trzeba najpierw się rozwieść, a później siadać do stołu. Nie należy też jeść z tymi, którym jest obojętne co jedzą. Jeśli na pytanie: czy wolisz skrzydełka, czy pieczona doradę, usłyszymy daj cokolwiek, taką osobę wypraszamy, bo ona się nie nadaje do towarzystwa – mówiła pisarka w "Leniwej niedzieli”.

Kobieta nigdy nie jest za chuda, ani za bogata

Hanna Bakuła zdecydowanie walczy z ciężką kuchnia. – W mojej książce jest rozdział o święcie cholesterolu, bo w Polsce mamy je nieustannie. W tym kraju wszystko się przesmaża, daje się majonez, śmietanę, a nie robimy nic na parze, żaden sos nie jest naprawdę z oliwy i ziół – podkreślała pisarka.

Zdaniem gościa radiowej Jedynki karygodne jest też objadanie się. – Ja nie śmieję się z grubasów, tylko proszę żeby nie żreć! Bo otyłość to choroba śmiertelna. W USA mówi się, że kobieta nigdy nie jest za chuda, ani za bogata. I ja się w pełni z tym zgadzam – mówiła.

Pisarka zdradziła także kilka swoich tajemnic kuchennych i podała kilka przepisów. Jednym z nich była zupa czosnkowa. - Czosnek się obsmaża, później gotuje, a następnie przeciera. Cały czas towarzyszy nam oliwa, zioła i przyprawy. I do tej zupy dodaje się też jogurt. Wszystko posypujemy grzankami z bułki, robionymi na suchej patelni. I pamiętajmy, że czosnku musi być dużo. Raczej trzy główki, niż trzy ząbki – radziła Hanna Bakuła.

Jaka jest tajemnica udanego żurku , co jadła Agnieszka Osiecka i czym są zupy cioci Pelasi? O tym wszystkim można usłyszeć w nagraniu audycji. Zapraszamy.

Rozmawiała Maria Szabłowska.  

ei

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Escoffier - kulinarny mistrz, który żonę wygrał w bilard

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2013 15:14
We Francji to, na ile sposobów potrafi się przyrządzić jajko, świadczy o klasie szefa kuchni. Od tego zależy liczba zakładek na czapce kucharskiej. – Najlepsi mistrzowie mają ich ze sto. Escoffier był tym rozdrażniony, bo też nosił taką czapkę, a sposób znał 635 – opowiadała autorka książki "Białe trufle" Nicole Mary Kelby.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Praliny z kaszy zamiast batonika

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2013 12:07
Słodycze robione w domu są dużo bardziej zdrowe od sklepowych słodkości. Warto poświęcić trochę czasu na gotowanie i poznać nowe smaki jak np. lody z oliwą z oliwek.
rozwiń zwiń