Tomasz Jakubiak: w święta jedzmy tradycyjnie

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 10:55
- Gdy ktoś do mnie dzwoni po jakiś wyszukany przepis na świąteczny obiad typu śledź z marakują, to pytam się "Ale po co?". I tak jak przyjdzie babka z ciotką, to powiedzą, że nie będą tego jadły, bo nie ma cebuli i oleju - mówi szef kuchni.
Audio
  • Tomasz Jakubiak o świątecznych kulinariach i polskiej kuchni (W nocnym kinie/Jedynka)

Tomasz Jakubiak w dużym stopniu przyczynił się do promocji polskiej kuchni opartej na lokalnych produktach. - W tym kraju, nikomu nie ubliżając, jeżeli z czegoś nie zrobi się mody, to ciężko zainteresować tym rzeszę ludzi. Jest duża część społeczeństwa, która jest świadoma konsumencko od zawsze i właśnie ci ludzie uczyli mnie gotować i wybierac produkty, a reszta podąża za modą, co jest przecudowne - tłumaczy gość radiowej Jedynki.

Z audycji można dowiedzieć się również między innymi, co znany kucharz jada w czasie świąt Bożego Narodzenia.

***

Tytuł audycji: W nocnym kinie

Prowadzi: Tomasz Kin

Gość: Tomasz Jakubiak (kucharz, dziennikarz kulinarny)

Data emisji: 25.12.2015

Godzina emisji: 23.12

pg/gs

Czytaj także

Ewa Wachowicz: w Wigilię kombinuję tylko z jedną rybą

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2015 11:21
- Od wielu lat moja rodzina domaga się z tych samych dań. Staram się jednak, by choć jedna nietypowa potrawa znalazła się na wigilijnym stole. I to jest właśnie pomysł na rybę - mówi Ewa Wachowicz.
rozwiń zwiń