X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co 200 lat temu jadali studenci UW?

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2016 15:20
W tym roku warszawska uczelnia obchodzi swoje 200. urodziny. Wśród wielu szykowanych z tej okazji publikacji ukaże się także książka kucharska pokazująca UW od kuchni na przestrzeni dwóch wieków.
Audio
  • Co 200 lat temu jadali studenci UW? (Historia z indeksem w tle/Eureka/Jedynka)
Pierwsze książki kucharskie zaczęły wychodzić w XVIII w.
Pierwsze książki kucharskie zaczęły wychodzić w XVIII w. Foto: polona.pl/BN/domena publiczna

W 1816 roku wydano w Warszawie książkę "Kucharka miejska i wiejska, albo sposobów gotowania rozmaitych mięsnych, postnych i rybnych potraw, tudzież robienia ciast, tortów etc. na trzy rozdziały podzielona, w których się znajduje sto postnych i sto rybnych potraw". W tym samym roku powołany został także Uniwersytet Warszawski.

Cykl specjalny
Brama_uniwersytet_warszawski_FREE 1200_660.jpg
Historia z indeksem w tle. 200 lat UW

Zapewne warszawiacy, aby nabyć produkty spożywcze chodzili pod Pałac Kazimierzowski, który był siedzibą uczelni. Mało kto wie, że na Krakowskim Przedmieściu, tam, gdzie dziś jest najstarsza część UW, w 1816 roku był bazar. A tam leguminy, mięso, chleb i kartofle.

Co jadała wówczas profesura i czy ówcześni studenci gotowali sobie obiady według wymienionej książki kucharskiej, dowiesz się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycjiEureka

Prowadzi: Dorota Truszczak

Gość: dr Robert Gawkowski (historyk)

Data emisji: 2.03.2016

Godzina emisji: 20.14

pg/asz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dzieje Polski i UW z perspektywy rabaty

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2015 11:44
Ogród Botaniczny był nie tylko miejscem naukowych obserwacji i zajęć dydaktycznych, ale także rozgrywały się tu ważne dla historii Polski wydarzenia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uniwersytet Warszawski przeniesie się w czasie

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2016 12:30
"Uniwersytecki wehikuł czasu" cofnie nas o 200 lat, kiedy tworzyła się ta największa polska uczelnia. Widowisko to powstaje z inspiracji i według scenariusza Uniwersytetu Otwartego UW.
rozwiń zwiń