X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Staropolska kolacja wigilijna. Co jedli nasi przodkowie?

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2019 09:00
Co tego wieczoru podawano na stół w szlacheckich i magnackich dworach? Jakie potrawy były obowiązkowe? Co symbolizowały? 
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Joachim Snoch, doktorant Wydziału Polonistyki UW, badacz dawnej kuchni i "tropiciel" przepisów naszych przodków mówi w Eurece, że mieli oni tendencję do bardzo ciekawych połączeń smakowych. - Łączyli słodkie, ostre, kwaśne i czasem też gorzkie. Rekonstruowałem niektóre potrawy staropolskie i one w smaku, jeżeli miałbym to do czegoś porównać, to paradoksalnie to będzie tzw. "chińczyk" - mówi gość Jedynki.

Pod koniec XVIII wieku Jan Ursyn Niemcewicz pisał:"Wigilia Bożego Narodzenia była wielką uroczystością (…), od świtu wychodzili pachołki na ryby (…). Dnia tego jednakowy po całej Polsce był obiad. Trzy zupy, migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybami i śledziem, szczupak z szafranem, placuszki z makiem i miodem, okonie z posiekanymi jajami i oliwą (…). Obrus koniecznie zasłany być musiał na sianie, a w czterech kątach izby jadalnej cztery snopy jakiegoś niemłóconego zboża".

- Widać, że przez wieki niby się coś zmienia, ale nasz rdzeń wigilijny pozostaje taki sam. Musimy mieć grzyby, ryby, zupy. Wiele rzeczy pozostaje nam bliskich zarówno sprzed 500 czy 300 lat - mówi Joachim Snoch. 

Czy ówczesny bigos przypominał ten, który jemy teraz? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji. 

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Katarzyna Kobylecka

Gość: Joachim Snoch (doktorant Wydziału Polonistyki UW, badacz dawnej kuchni i "tropiciel" przepisów naszych przodków)

Data emisji: 24.12.2019

Godzina emisji: 19.05

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pierwsza Wigilia w Niepodległej. Posłuchaj niezwykłego wspomnienia

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 06:00
Jak obchodzono Wigilię sto lat temu w Warszawie? W archiwum Rozgłośni Polskiej Radia Wolna zachowało się nagranie wspomnień żołnierza 36. Pułku Piechoty Legii Akademickiej, który w grudniu 1918 roku pełnił służbę na Zamku Królewskim w Warszawie. Niestety, nie zachowało się nazwisko świadka historii. 
rozwiń zwiń