Przemysłowa hodowla i reprodukcja owadów

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 20:50
Prof. Damian Józefiak zajmuje się przemysłową hodowlą i reprodukcją owadów, które mają być wykorzystywane w produkcji ekologicznych pasz do żywienia ryb, drobiu i zwierząt domowych. Czy w przyszłości owady będą lekarstwem na brak jedzenia?
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Foto: Shutterstock/Chandra Man Dongol

- Jak to czasami bywa w życiu i nauce, najlepsze pomysły dostarcza przyroda. Tak też jest w przypadku białka z owadów (…). Naturalnym źródłem dla wielu gatunków zwierząt, chociażby dla ryb, są owady - mówi prof. Damian Józefiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, laureat programu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej TEAM-TECH.

Połowa owada to białko

Produkty opracowane przez prof. Józefiaka i jego zespół wytwarzane są przy minimalnej emisji dwutlenku węgla, niewielkim zużyciu zasobów i prawie bez generowania odpadów.

- Mniej więcej połowa owada stanowi białko, natomiast drugą bardzo duże ilości tłuszczu i związków mineralnych, w tym mikroelementów. Selekcjonując czy sprawdzając różne gatunki owadów, braliśmy pod uwagę to, czym można je żywić, czyli jak można wykorzystywać różnego typu surowce uboczne, które w innym przypadku trafiłyby na kompostownik albo do śmieci, ale jednocześnie też jak wpływa to na wartość pokarmową i jakie biało uzyskujemy - tłumaczy prof. Damian Józefiak.

Obecnie zespół naszego gościa pracuje głównie nad jednym z rodzajów muchówki. - Mamy też niewielkie ilości naszego młynarka, ale jesteśmy nim mniej zainteresowani chociażby z powodu tempa wzrostu. Muchówka potrafi urosnąć w 7 dni, a mącznik młynarek potrzebuje na to 7 tygodni - słyszymy w "Eurece".

Owady nie tylko na paszę?

Polski uczony planuje przetwarzać owady na produkty stosowane w kosmetyce i jako element produktów żywieniowych dla ludzi.

- Duża część populacji ludzkiej codziennie je owady w różnych formach. Dzisiaj skupiamy się na żywieniu zwierząt, co jest naszym głównym celem. Ale oczywiście myślimy też o innych zastosowaniach, których jest dużo. Na pewno ciekawym aspektem są różnego typu substancje aktywne, które występują w owadach, chociażby np. w tłuszczu z owadów (…). Trzeba pamiętać również o tym, że hodowla owadów w warunkach zamkniętych na skalę tony dziennie, jest to pewna nowość. Ten przemysł intensywnie, ale dopiero rozwija się - opowiada prof. Damian Józefiak.

Audycja "Ludzie nauki" powstała we współpracy z Fundacją na rzecz Nauki Polskiej.

***

Tytuł audycji: "Ludzie nauki" w ramach audycji Eureka

Prowadził: Krzysztof Michalski

Gość: prof. Damian Józefiak (z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, laureat programu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej TEAM-TECH)

Data emisji: 7.09.2020 

Godzina emisji: 19.11

DS

Zobacz więcej na temat: owady Krzysztof Michalski
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sezon na komary. Jak przetrwać go bezboleśnie?

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2020 11:55
Od kilku tygodni komary tną na potęgę i mocno utrudniają nam przebywanie na świeżym powietrzu. Są w miastach, na wsi, w górach, jak i nad morzem. Po prostu pojawiają się wszędzie. Dlaczego akurat w tym roku jest ich tak dużo?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ministerstwo Rolnictwa: dbajmy o pszczoły, to bardzo pożyteczne owady

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2020 12:23
Z okazji Wielkiego Dnia Pszczół resort rolnictwa apeluje, aby wspólnie dbać o pszczoły. Jak podaje, do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów, a jedna pszczoła produkuje w ciągu całego życia jedną płaską łyżeczkę miodu.
rozwiń zwiń