- Jak to czasami bywa w życiu i nauce, najlepsze pomysły dostarcza przyroda. Tak też jest w przypadku białka z owadów (…). Naturalnym źródłem dla wielu gatunków zwierząt, chociażby dla ryb, są owady - mówi prof. Damian Józefiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, laureat programu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej TEAM-TECH.
Połowa owada to białko
Produkty opracowane przez prof. Józefiaka i jego zespół wytwarzane są przy minimalnej emisji dwutlenku węgla, niewielkim zużyciu zasobów i prawie bez generowania odpadów.
- Mniej więcej połowa owada stanowi białko, natomiast drugą bardzo duże ilości tłuszczu i związków mineralnych, w tym mikroelementów. Selekcjonując czy sprawdzając różne gatunki owadów, braliśmy pod uwagę to, czym można je żywić, czyli jak można wykorzystywać różnego typu surowce uboczne, które w innym przypadku trafiłyby na kompostownik albo do śmieci, ale jednocześnie też jak wpływa to na wartość pokarmową i jakie biało uzyskujemy - tłumaczy prof. Damian Józefiak.
Obecnie zespół naszego gościa pracuje głównie nad jednym z rodzajów muchówki. - Mamy też niewielkie ilości naszego młynarka, ale jesteśmy nim mniej zainteresowani chociażby z powodu tempa wzrostu. Muchówka potrafi urosnąć w 7 dni, a mącznik młynarek potrzebuje na to 7 tygodni - słyszymy w "Eurece".
Owady nie tylko na paszę?
Polski uczony planuje przetwarzać owady na produkty stosowane w kosmetyce i jako element produktów żywieniowych dla ludzi.
- Duża część populacji ludzkiej codziennie je owady w różnych formach. Dzisiaj skupiamy się na żywieniu zwierząt, co jest naszym głównym celem. Ale oczywiście myślimy też o innych zastosowaniach, których jest dużo. Na pewno ciekawym aspektem są różnego typu substancje aktywne, które występują w owadach, chociażby np. w tłuszczu z owadów (…). Trzeba pamiętać również o tym, że hodowla owadów w warunkach zamkniętych na skalę tony dziennie, jest to pewna nowość. Ten przemysł intensywnie, ale dopiero rozwija się - opowiada prof. Damian Józefiak.
Audycja "Ludzie nauki" powstała we współpracy z Fundacją na rzecz Nauki Polskiej.
***
Tytuł audycji: "Ludzie nauki" w ramach audycji Eureka
Prowadził: Krzysztof Michalski
Gość: prof. Damian Józefiak (z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, laureat programu Fundacji na rzecz Nauki Polskiej TEAM-TECH)
Data emisji: 7.09.2020
Godzina emisji: 19.11
DS