Światowy Dzień Czekolady. Mniam!

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2018 07:58
Kiedyś czekoladę można było kupować tylko w aptece jako wyrób mający poprawiać humor. Dziś jemy ją wszyscy. Tu ulubiony smakołyk ludzkości.
Audio
  • Światowy Dzień Czekolady (Podwójne espresso/Jedynka)
Jak czekolada może pomóc w wyleczeniu złamanego serca? (zdjęcie ilustracyjne)
Jak czekolada może pomóc w wyleczeniu złamanego serca? (zdjęcie ilustracyjne)Foto: AlexeiLogvinovich/Shutterstock.com

- Czekolada dla cukiernika jest niczym dla jubilera diamenty i platyna, najdroższe kruszce - mówił w "Podwójnym Espresso" najbardziej znany w Polsce cukiernik, maestro czekolady, Janusz Profus. - To z niej robimy nasze desery, torty, musy ale przede wszystkim praliny i tabliczki czekolady - dodał. 

Monika Tarka i Robert Kilen byli dziś gośćmi najstarszej w naszym kraju pijalni czekolady przy ul. Szpitalnej w Warszawie i pytali ile czekolady dziennie można zjeść.

- Oficjalnie około 15 gramów czyli 3 kosteczki . Taką porcję np. gorzkiej czekolady, można też traktować jako dietę czekoladową. Czekolada upłynnia krew, ma sporo żelaza i magnezu, ale przede wszystkim podwyższa produkcję endorfiny. Po prostu jedząc czekoladę czujemy się szczęśliwi - mówił Janusz Profus.

Czy czekoladę można zjeść z kaszanką, jakie czekolady lubią Polacy i czy jemy najwięcej czekolady na świecie, dowiecie się słuchając fragmentu audycji.

 ***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Janusz Profus (cukiernik, maestro czekolady)

Emisja: 12.04.2018

Godzina: 5.40

kh

Czytaj także

Śniadanie powinno być pożywne i gorące

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 15:40
- W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata".
rozwiń zwiń