Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 09:00
Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska.
Audio
  • Beata Pawlikowska zaprasza na śniadanie (Podwójne espresso/Jedynka)
W Polsce podczas śniadań królują jajka. Można do nich dodać różne warzywa, by posiłek był bogatszy w składniki odżywcze
W Polsce podczas śniadań królują jajka. Można do nich dodać różne warzywa, by posiłek był bogatszy w składniki odżywczeFoto: Pixabay (domena publiczna)

Dietetycy są zgodni co do tego, że osoby niejedzące regularnych śniadań gorzej funkcjonują pod względem fizycznym i umysłowym, szczególnie dotyczy to dzieci i młodzieży. Poranny posiłek zaopatruje organizm w węglowodany, które pobudzają mózg do pracy.

Monika Tarka i Robert Kilen zaprosili słuchaczy na śniadanie z Beatą Pawlikowską, podróżniczką i autorką książki "Śniadania świata". Żeby śniadanie dało nam moc, musi być dokładnie przemyślane, nie wystarczy kawa i croissant. - Croissant to dużo niezdrowego tłuszczu i niezdrowej, bo oczyszczonej sztucznie, chemicznie mąki, z której usunięto wszystkie składniki odżywcze po to, żeby była bardziej biała, żeby mozna było ją dłużej przechowywać i taniej sprzedać. Taki rogalik lepiej zastąpić kromką pełnoziarnistego chleba na zakwasie , który daje organizmowi siłę- mówiła Pawlikowska.

Dlaczego jej zdaniem nie powinno się pić na śniadanie krowiego mleka i co dodać do owsianki, usłyszycie w nagraniu fragmentu audycji.
 
Śniadania świata według Beaty Pawlikowskiej:

Indie - placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry,
Kolumbia - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem,
Kenia – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą,
Dżungla amazońska – kasza z manioku i gotowane owoce palmowe,
Zanzibar – frytki z warzywnych bananów,
Indonezja – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Gość: Beata Pawlikowska (podróżniczka, pisarka, dziennikarka)

Data emisji: 24.04.2018

Godzina emisji: 5.40

mt/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kompot z obierków i tort z wątróbki, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 12:39
Tort z wątróbki wydaje się czymś, co nie przejdzie nikomu przez gardło. Jednak okazuje się, że w smaku jest fenomenalny! Co więcej, zaletą takiego pomysłu jest również to, że w domu marnuje się mniej żywności. Przykłady innych dań, które można przyrządzić z resztek jedzenia podsuwała Sylwia Majcher, autorka książki "Gotuję, nie marnuję".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śniadanie powinno być pożywne i gorące

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2018 15:40
- W Europie ludzie jedzą tzw. śniadanie kontynentalne, czyli śmieciowe. W takim jedzeniu nie ma nic z czego organizm miałby budować swoją siłę - mówiła w "Podwójnym espresso" podróżniczka i dziennikarka Beata Pawlikowska, autorka książki "Śniadania świata".
rozwiń zwiń