Jabłko symbolem naszego kraju? "Jest zdrowe, piękne i zaspokaja zmysły"

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2020 13:27
W mitologii jabłko symbolizowało płodność i nieśmiertelność, natomiast złote było symbolem władzy królewskiej. Obecnie Polska jest jabłonkową potęgą i wytwarza rocznie 15 miliardów jabłek. Chce to wykorzystać Fundacja State of Poland, która proponuje, aby jabłko stało się symbolem naszego kraju.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Aleksandra H. Kossowska/shutterstock

Posłuchaj
04:54 PR1_MPLS 2020_10_12-15-36-45.mp3 Jabłko symbolem Polski? Nowe święto? (Ekspres Jedynki)

- Polska jest największym sadem Europy. Nasz areał to 30 proc. wszystkich sadów europejskich, podczas gdy Polska zajmuje zaledwie 7 proc. całej powierzchni Europy. Rzeczywiście jesteśmy potentatami i trzecim eksporterem jabłek na świecie. Nie zdajemy sobie jednak z tego sprawy, że nasze jabłka są tak dobre i poszukiwane na świecie - mówi Danuta Nierada, dyrektor kreatywny Fundacji State of Poland.

Jak okazuje, co roku w Polsce zbiera się około 3,5 mln ton jabłek, co stanowi prawie 15 mld jabłek. Przy takiej ilości, każdy człowiek na świecie mógłby otrzymać 2 polskie jabłka do zjedzenia.

Jabłko symbolem narodowym?

- Szukaliśmy długo takiego symbolu, który mógłby nas godnie reprezentować. Były też typy na ziemniaki, ale jabłko ma też w sobie coś magicznego. Jest zdrowe, piękne i zaspokaja praktycznie wszystkie zmysły - tłumaczy Danuta Nierada.

Fundacja ma również pomysł, aby ustanowić Jabłonki, czyli specjalne święto, które byłyby jabłonkowym odpowiednikiem Walentynek. - To byłoby około 10 dni we wrześniu, kiedy w Polsce moglibyśmy obchodzić na różne sposoby te Jabłonki. Czy to w domu piekąc szarlotki, spotykając się ze znajomymi, czy chociażby na mieście, gdzie kucharze przygotowywaliby specjalne menu jabłonkowe. Chcielibyśmy, żeby w przyszłym roku również w sadach działy się ciekawe rzeczy, takie jak muzyka na żywo, ogniska, zbieranie jabłek i smażenie marmolady - dodaje Danuta Nierada.

Jabłka są przede wszystkim zdrowe

Warto pamiętać, że jabłka należy jeść, ponieważ są po prostu zdrowe. - Jeżeli spożyjemy jedno jabłko, to realizujemy zapotrzebowanie na witaminę C w około 15 proc., więc jest dla nas źródłem witaminy C. Ponadto jabłko ma w sobie m.in. błonnik, który jest odpowiedzialny za dawanie uczucia sytości i prawidłową pracę przewodu pokarmowego - twierdzi Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk kliniczny.
Poza tym eksperci polecają jedzenie jabłek ze skórką, ponieważ wtedy dostarczamy do organizmu więcej błonnika.

***

Tytuł audycji: Ekspres Jedynki

Prowadził: Mateusz Drozda

Autor materiału: Patryk Michalski

Data emisji: 12.10.2020 

Godzina emisji: 15.36

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Suplementy diety. Chwyt marketingowy czy lepsze zdrowie?

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2019 14:45
W aptekach dostępna jest cała gama produktów, które rzekomo mają pozytywnie wpływać na stan naszego zdrowia, uzupełniając w naszym organizmie niedobór witamin. Czy faktycznie suplementy diety przyczyniają się do poprawy zdrowia? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 17:00
Właśnie rozpoczął się sezon na dynie. - Podobnie jak wszystkie warzywa, dynie oczywiście również warto uwzględnić w swoimi jadłospisie - zapewnia dietetyk Katarzyna Barańska. Co w takim razie możemy przygotować z dyni?
rozwiń zwiń