X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Rośliny wzmacniające zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2018 21:32
Zagadki naszym słuchaczom zadała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Audio
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Alexander Raths/Shutterstock.com

Zagadka 1.

To jest przyprawa, ale należy do roślin z rodziny kapustowatych. Może być lekko ostra, może być gorzkawa ale może być też słodka, jeżeli poddamy ją procesowi karmelizacji albo dodamy do niej cukier. Może stanowić fajną pastę do kanapek, wędlin, serów ale też do popularnego sosu do sałatek. Zazwyczaj ma kolor biały ale jeżeli poddamy ją karmelizacji robi się ciemna. Jest bardzo zdrowa, ma dużo przeciwutleniaczy. 

Zagadka 2.

Jest to bardzo zdrowa roślina, przyprawa, która znajduje się przede wszystkim w popularnej mieszance przypraw, jaką jest curry. Jest żółta i dosyć pikantna. Działa przeciwzapalnie. Codziennie powinniśmy spożywać ok. 1/3 łyżeczki tej przyprawy. Jest charakterystyczna dla krajów azjatyckich.

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym znajdą Państwo odpowiedzi na pytania naszego eksperta. 

***

Tytuł audycji: Eureka extra

Prowadzący: Artur Wolski

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 29.10.2018

Godzina emisji: 21.32

kh

Zobacz więcej na temat: Artur Wolski zdrowie rośliny