Bliny, kryziawki, barszcz. Przysmaki z kresowego stołu

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2020 13:00
Wiele z tych potraw świetnie znamy z rodzinnych stołów, choć pod różnymi nazwami, inne są zupełnie egzotyczne - ale niezmiennie wszystkie są pyszne i warte poznania.
Audio
Strudel z jabłkiem.
Strudel z jabłkiem.Foto: Shuttrstock/Rimma Bondarenko

Dlatego w audycji sięgamy po "Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej" - specjalną publikację pełną niezwykłych receptur dań kuchni lokalnej. Zamieszczone w niej przepisy zostały zgłoszone do konkursu kulinarnego Kresowe Jadło, zorganizowanego przez gminę Lubaczów 27 września 2020 r. w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej w ramach tegorocznego Festiwalu Dziedzictwa Kresów. To wspaniała kulinarna podróż po lokalnych smakach, pełna kresowych inspiracji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Rozmawiamy o niej z wójtem gminy Lubaczów Wiesławem Kapelem.

Do tego wspomnienie 20-lecia Zespołu Pieśni i Tańca "Polanie znad Dniepru", który od dwóch dekad działa na rzecz ożywiania kontaktów między młodzieżą polskiego pochodzenia, promocja kultury, nawiązanie kontaktów z zespołami folklorystycznymi na terenie Kijowa. 

***

Tytuł audycji: Z muzyką po Kresach 

Prowadziła: Aleksandra Tykarska

Gość: Wiesław Kapel (wójt gminy Lubaczów)

Data emisji: 24.10.2020

Godzina emisji: 18.10

Zobacz więcej na temat: Kresy historia Polski