Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Lipka 25.02.2020

Jak gotować ziemniaki?

– Wszystko zależy od tego, czy chcemy je zjeść np. z kotletem schabowym, czy w zupie – zwraca uwagę dr Tomasz Rożek.

ziemniaki FREE_1200_660.jpg
Pyry, kartacze, kluski. Ziemniak na wiele sposobów

– Im mniejsze kawałki, tym szybciej ziemniaki się ugotują. Natomiast, jeśli je dzielimy, to w procesie podgrzewania i gotowania, woda wypłucze dużo więcej soli mineralnych, niż, gdy będą one gotowane w całości. Toteż, jeśli chcemy zjeść ziemniaki, a woda z gotowania zostanie wylana, to lepiej przyrządzać je całe. To samo tyczy się i innych warzyw. Jednak, jeśli chcemy zrobić zupę, to wtedy nie boli nas to, że składniki mineralne zostaną wypłukane, bo i tak zjemy je razem z płynem – wyjaśnia dziennikarz naukowy Trójki.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.02.2020
Godzina emisji: 7.14

ml/kr