Opis |
Fine dining i prawdziwa herbata
"Mała porcja, dziwna konstrukcja, która nie przypomina jedzenia, a rachunek 1000 zł"- tak złośliwie można powiedzieć o fine diningu. Czym on właściwie jest? Dlaczego szefowie kuchni pieczołowicie, czasem bardzo długo przygotowują potrawę? Dlaczego kaczka nie wygląda jak kaczka, a sos jest jedynie kropką na talerzu, który przypomina malarskie płótno. Przed zaplanowanym w Warszawie Fine dining week porozmawiamy o tej kulinarnej sztuce lub fanaberii. Zajrzymy także do pewnej restauracji w Chicago, jednej z niewielu na świecie, która może się poszczycić prestiżowym wyróżnieniem w postaci trzech gwiazdek Michelina (w dodatku od kilku lat otrzymuje je regularnie co roku). Po takim lokalu można się zatem spodziewać nie tylko wyjątkowych dań, ale też wyjątkowego sposobu ich serwowania. I na tym polu Alinea nie zawodzi. Dotyczy to zwłaszcza deserów - te są tam bowiem serwowane w sposób iście spektakularny i przypominający bardziej malowanie obrazu niż podawanie jedzenia. Deser jest serwowany na stole i nie jest nakładany, a malowany. Piotr Mońka opowie o swoich herbacianych podróżach i o tym, dlaczego picie, a także parzenie herbaty jest sztuką.
|