Opis |
Kulinarne uczty Moniki Kuci
Znana dziennikarka kulinarna organizuje w Toruniu kulinarne spotkania pod hasłem: Cud miód. Już sama nazwa spotkania sugeruje, że poza doznaniami smakowymi i węchowymi, czekają na nas cuda. Na początek goście dostaną do wypicia "Welcome drink" - ciepłe mleko z miodem - oraz paczuszkę z zestawem sklejkowych naczynek i przezroczysty plaster agatu. Czy miód ma dla Moniki znaczenie symboliczne? Na Festiwalu Transatlantyk serwowano gościom kolację do filmu "Boone". Film opowiadał losy pracowników farmy ekologicznej. Kucharze i autorzy menu nie zdradzili do końca treści jadłospisu. Jak smakowała kolacja-niespodzianka?
Poznamy także bliżej Thomasa Strucka- kuratora kina kulinarnego na festiwalu Berlinale oraz Transatlantyku. Od 11 lat udowadnia on, że kino kulinarne jest odrębnym, ciekawym gatunkiem filmowym. Czy filmy o jedzeniu są w Polsce równie popularne, co w Niemczech?
|