Radio Chopin

Chopin uwielbiał ostrygi

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2017 06:00
Życie polskiego kompozytora było wielką kulinarną podróżą.
Audio
  • Rozmowa o kulinarnych zwyczajach Chopina (PR, 17.10.2015)
  • Co Chopin jadał w Paryżu? (PR, 15.06.2014)
Grafika według karykatury Fryderyka Chopina z 1837 r. autorstwa Józefa Szymona Kurowskiego
Grafika według karykatury Fryderyka Chopina z 1837 r. autorstwa Józefa Szymona KurowskiegoFoto: polona.pl/pixabay/domena publiczna

Nie tylko w przestrzeni - od Polski, przez Paryż, aż do "egzotycznej" Majorki - lecz także w czasie.

Na pierwszą połowę XIX wieku przypada kulinarna rewolucja, w wyniku której dawna kuchnia szlachecka ustąpiła miejsca egalitarnej kuchni mieszczańskiej. W Żelazowej Woli Fryderyk Chopin jadał więc dania, których rodowód sięgał co najmniej XVII stulecia, w Warszawie zaś - potrawy pod wieloma względami podobne już do współczesnych. W Paryżu z kolei zajadał się owocami morza.

– Uwielbiał je. W modnych restauracjach Paryża zamawiało się wówczas nie kilka, lecz kilka tuzinów ostryg  opowiadał muzykolog Wojciech Bońkowski, autor książki "Chopin gourmet".

Wojciech Bońkowski oraz szef kuchni Rafał Hreczaniuk już kilkakrotnie podejmowali próby stworzenia Chopinowskiego menu. O tych doświadczeniach opowiedzieli w Dwójce. Przy okazji okazało się, że młody Frycek nie pijał wody, lecz mnóstwo mleka i ... wina.