Liverpool - światowa stolica popu

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2013 15:30
The Beatles, FC Liverpool i plaże. W naszym cyklu podróżniczym zabieramy Was na wycieczkę do światowej stolicy popu.
Audio
  • Przepis na spaghetti z Marmitem (4 do 4/Czwórka)
  • Z wizytą w Liverpoolu - co warto zobaczyć? (4 do 4/Czwórka)
Liverpool
LiverpoolFoto: Glow Images/East News

- Mówisz "Liverpool", myślisz "The Beatles". I faktycznie, gdy odwiedza się miasto, na każdym kroku jest to zauważalne oraz słyszalne - opowiada Joanna Sosnowska. - Warto też pamiętać, że Liverpool pobił rekord Guinnessa, gdyż pochodzący z niego artyści zdobyli najwięcej pierwszych miejsc na listach przebojów...

Liverpool, tuż po Londynie, jest miastem z największą liczbą galerii i muzeów. Warto poświecić przynajmniej jeden dzień na odwiedzenie części z nich - zwłaszcza, że wstęp do wszystkich placówek jest bezpłatny.

- Liverpool jest też miastem portowym; leży w zatoce Morza Irlandzkiego, co bywa dla niektórych sporym zaskoczeniem - twierdzi gość "4 do 4". - Piękne piaszczyste plaże są na wyciągnięcie ręki. Oczywiście w tym klimacie porażenie słoneczne nam raczej nie grozi, więc wybierając się na spacer, trzeba wziąć ze sobą jakiś sweter albo przeciwdeszczową kurtkę.

Kolejną pasją Brytyjczyków, oprócz muzyki i piłki nożnej, jest jedzenie. I choć kuchnia angielska nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród Polaków, to o tym produkcie słyszał cały świat: - Urodziłam się w Oksfordzie, moja mama jest Brytyjką, a Marmite był zmorą mojego dzieciństwa - wspomina Helena Korniejew ze studia "Cook Up". - Ale wraz z wiekiem coraz bardziej zaczynam go doceniać - dodaje.

Marmite to wyciąg drożdżowy, powstający jako produkt uboczny podczas warzenia piwa. Brytyjczycy używają go jako smarowidła do chleba, tostów lub ciasteczek, jako dodatek do zup, mięsa wołowego albo jako marynaty do kurczaka. Marmite nie zawiera tłuszczu ani białego cukru. - Ten produkt ma już ponad sto lat i na dobre zagościł w brytyjskiej kuchni - opowiada kulinarna ekspertka. - Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się przepis Nigelli Lawson na spaghetti z Marmitem posypane świeżym parmezanem...

Spaghetti z Marmitem

375 gramów makaronu spaghetti

50 gramów niesolonego masła

1 łyżeczka Marmite

świeżo starty parmezan

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Kiedy już jest prawie ugotowany, rozpuszczamy masło w małym garnku, dodajemy łyżeczkę Marmite i dużą łyżkę stołową wody, w której gotuje się makaron. Wszystko dokładnie mieszamy tak, by Marmite rozpuścił się. Ugotowany makaron polewamy przygotowanym sosem i obficie posypujemy świeżo startym parmezanem.

kul

Czytaj także

Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 16:50
Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Zadbaj o szczepienie przed wyjazdem w tropiki

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2013 16:54
Wyjeżdżając na wakacje do egzotycznych krajów warto pamietać o szczepieniach. Zapewnią nam one udane wakacje i bezpieczny powrót do domu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Meksyk w Meksyku i pyszne guacamole

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2013 17:40
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się więcej meksykańskiej salsy niż ketchupu, w Polsce też smaki Meksyku cieszą się dużym powodzeniem, ale tylko u nas Agnieszka Kręglicka radzi jak zrobić perfekcyjne guacamole.
rozwiń zwiń