Dziwne tradycje dawania napiwków na świecie

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2015 12:00
W Portugalii napiwki w restauracjach najczęściej doliczane są do rachunku, ale w Chinach - w taksówkach - traktowane jako próba korupcji. Gdzie dawać napiwki i w jakiej wysokości?
Audio
  • Dawać napiwki czy nie, a jeśli tak, to gdzie, w jakich sytuacjach i w jakiej wysokości? (Dajesz radę/Czwórka)
Nie we wszystkich regionach świata w restauracji napiwki są mile widziane.
Nie we wszystkich regionach świata w restauracji napiwki są mile widziane. Foto: Glow Images/East News

- Królestwem napiwków są Stany Zjednoczone, tam zostawia się 15 - 20 proc. wartości zamówienia, w zależności od regionu - mówi podróżnik Maciej Wesołowski. - Tradycji dawania napiwków nie ma zaś w Japonii, gdzie pozostawienie drobnych kelnerowi traktowane jest jako duży nietakt. Tam niemile widziane jest nawet zaokrąglenie rachunku. - Japończycy uważają, że jeśli dobrze wykonają swoją pracę, zapłaci im za to pracodawca, dlatego za napiwek mogą się obrazić - mówi Wesołowski.

W Czwórce rozmawialiśmy także o "napiwkowych tradycjach" w Polsce, a także o krajach, w których miesięczny zarobek kelnerów z napiwków przewyższa ich stałe pensje i sprawdziliśmy, co stało się w pewnej amerykańskiej restauracji, gdy zlikwidowano tam możliwość pozostawiania przez klientów dodatkowej gratyfikacji dla obsługi.

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Justyna Majchrzak

Gość: Maciej Wesołowski (podróżnik, redaktor National Geographic)

Data emisji: 8.09.2015

Godzina emisji: 12.00

kd/kul

Czytaj także

Egzotyczne menu. Jak jeść pałeczkami?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2015 17:30
- Pałeczki należy trzymać za sam koniuszek - tłumaczy dziennikarka i podróżniczka Ludwika Włodek. - A prawdziwym wyzwaniem jest zjedzenie w ten sposób wietnamskiej zupy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prowiant w plecaku - paprykarz to przeżytek!

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2015 16:00
Musli z mlekiem w proszku do zalania wrzątkiem, batony energetyczne oraz mięsne i wegetariańskie dania instant - współcześnie można wybierać i przebierać w produktach spożywczych dla turystów.
rozwiń zwiń