Dym - uboczny produkt długiego weekendu

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2017 16:20
- Bardzo byśmy chcieli, żeby to było zdrowe, bo kto nie lubi grilla. Ale prawda jest także, że w takim dymie jest duża zawartość wielonienasyconych węglowodorów aromatycznych - ostrzega Adam Kasiński z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Audio
  • Dym z grilla - pięknie pachnie, ale czy aby na pewno nie szkodzi? (Stacja nauka/Czwórka)
Majówka zobowiązuje - do dobrej zabawy i rozpalenia grilla
Majówka zobowiązuje - do dobrej zabawy i rozpalenia grilla Foto: Cookie Studio/Shutterstock.com

Czytaj także
sprzątanie porządek 1200.jpg
Domowe gadżety, które trują nas bardziej niż smog

WWA, czyli wielonienasycone węglowodory aromatyczne, mają silne właściwości rakotwórcze. - Ostatnio, w związku ze smogiem, dużo mówi się o benzopirenie. Okazuje się, że w przygotowywanym na grillu mięsie może być nawet do 50 mikrogramów na kilogram tego związu. A to wartość bardzo duża i bardzo szkodliwa - podkreślają studenci medycyny. 

W jaki sposób piroliza tłuszczu wpływa na jakość grillowanej kiełbasy i czy ryby z domowej wędzarni naprawdę są zdrowe i czy rodzaj podpałki ma znaczenie? O tym m.in. w materiale Kai Zemły

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz 

Data emisji: 28.04.2017

Godzina emisji: 12.47

kul