Tym razem gość Katarzyny Stoparczyk mówił o zdrowym odżywianiu. Ale nie podawał przepisów – no, może poza jednym – zachęcał do jedzenia jajek. Dlaczego? Bo, jak się okazuje, są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe. Jajka zawierają w sobie luteinę, witaminę A, lecytynę, witaminę D, zapobiegają demencji. Wzmacniają też odporność i są naturalnym antybiotykiem: zawierają substancje antywirusowe.
– W jajku są substancje, które są bardzo potrzebne, żeby organizm prawidłowo i zdrowo się rozwijał. A szczególnie dla młodych ludzi, którzy chcą poznać świat. A to oznacza, że ich mózgi się rozwijają – tłumaczył dr Michał Mularczyk. – A bez jajek wasze mózgi mają marne szanse się rozwinąć! Ponieważ są tam w ogromnej ilości substancje, które budują nasz mózg i są rzadko spotykane w naturze. A one są konieczne, żeby nasz mózg się rozwijał – wyjaśniał młodym Zagadkowiczom.
Jak się okazuje, aż 25 procent cholesterolu, który znajduje się w człowieku, znajduje się właśnie w mózgu! – I dzięki temu mózg może funkcjonować prawidłowo. A jeżeli jajko będzie ugotowane tak sprytnie, że białko będzie ścięte, a żółtko płynne, będzie to najlepszy cholesterol, jaki możemy zjeść! – wskazuje gość Zagadkowego Studia.
Przeczytaj także
47:56 Trojka 2023_03_19-09-09-19.mp3 Jajko: najzdrowsze jedzenie na świecie! (Zagadkowa niedziela /Trójka)
***
Tytuł audycji: Zagadkowa niedziela
Prowadzi: Katarzyna Stoparczyk
Gość: dr Michał Mularczyk
Data emisji: 19.03.2023
Godzina emisji: 9.09
pr/ans