Polskie Radio Dzieciom

Jak ugotować pyszny żur?

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2024 19:50
Żur to zupa od zawsze goszcząca na polskich stołach w okresie wielkanocnym. Jest podawany na różne sposoby, w zależności od regionu Polski. Zawsze jednak podstawą do przygotowania żurku wielkanocnego jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w drodze fermentacji. Przepisy na żur wielkanocny zdradzili w "Jedynce Dzieciom" Monika Kucia, ambasadorka polskich produktów i Arek Andrzejewski - edukator kulinarny.
Obecnie żur staje się zupą podawaną na Wielkanoc  kiedyś było jednak zupełnie inaczej: żur był chudą zupą Wielkiego Postu, a nie sycącą zupą Wielkanocy.
Obecnie żur staje się zupą podawaną na Wielkanoc – kiedyś było jednak zupełnie inaczej: żur był chudą zupą Wielkiego Postu, a nie sycącą zupą Wielkanocy.Foto: shutterstock

Posłuchaj
17:38 2024_03_26 19_08_14_PR1_Jedynka_Dzieciom.mp3 Jak ugotować pyszny żur? (Jedynka Dzieciom)

 

***

Tytuł audycji: Jedynka Dzieciom

Prowadziła: Agnieszka Kunikowska

Data emisji: 26.03.2024

Godzina emisji: 19.08

DS

Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska
Zobacz także