- Jeżeli się zdrowo mama odżywia, myśli, słucha swojego organizmu, to sukces gwarantowany. Najważniejsze to jeść prosto i nie jeść za dwoje - mówi Jerzy Nogal - kucharz i pasjonat gotowania.
Regina Wierzejska z Instytutu Żywności i Żywienia zwraca uwagę, że potrzeby energetyczne kobiety zaczynają się powoli - od drugiego trymestru. - A tak naprawdę na dużą skalę to jest dopiero trzeci trymestr. Ważniejsza będzie też jakość, a nie ilość posiłków - dodaje.
- Wiedzę dotyczącą tego, co jeść w ciąży pozyskiwałam od moich koleżanek położnych i od lekarzy. Nie wolno zapominać, że ważna jest także aktywność fizyczna - mówi Maria Pasek, która prowadzi blog oczekując.pl.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której m.in. pomysły na smaczne i zdrowe dania dla przyszłej mamy.
***
Tytuł audycji: "9 miesięcy z życia rodziny" w paśmie "Cztery pory roku"
Prowadzi: Marta Januszewska
Gość: Małgorzata Ostrowska-Królikowska (aktorka, dziennikarka), Maria Pasek (blog oczekując.pl), Jerzy Nogal (kucharz, pasjonat gotowania), Regina Wierzejska (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie)
Data emisji: 3.10.2017
Godzina emisji: 9.23
kh/ag