Kury udomowiono prawdopodobnie już w szóstym tysiącleciu przed naszą erą w Chinach. Są zwierzętami inteligentnymi, zdolnymi do empatii i odczuwającymi stres. Komunikują się za pomocą 24 różnych rodzajów odgłosów.
Barwa skorupki jaja jest cechą genetyczną kury.
Nauka w portalu PolskieRadio.pl
Jajka białe znoszą Leghorny. To najbardziej rozpowszechnione rasa niosek. Mają białe upierzenie, jedzą o 40 proc. mniej niż ptaki innych ras i znoszą w pierwszym roku nawet 300 jaj. Kury pozostałych ras dają jaja w kolorze beżowym lub brązowym.
Wbrew popularnym opiniom, kolor skorupki nie ma związku z żywieniem kury ani wpływu na wartość odżywczą jajka.
Skorupka jaja składa się głównie z węglanu wapnia - związku chemicznego, występującego także w większości muszli morskich.
Powłoka skorupki jest szczelna tylko na pierwszy rzut oka. W rzeczywistości ma tysiące małych porów (średnio ok. 9 tys.), które pozwalają gazom swobodnie przenikać w obie jej strony.
Białko jaja to głównie woda (90 proc.) oraz różne białka. Niektóre z nich, takie jak albumina, są pożywieniem dla rozwijających się piskląt i jednocześnie blokują działanie enzymów trawiennych kury.
Konalbumina dostarcza zarodkowi żelazo i zapobiega infekcjom. Owomucyna zagęszcza białko jajka i chroni pisklę przed chorobami.
Żółtko zawiera znaczną ilość kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, palmitynowy i linolowy oraz cholesterol. Są w nim także rozpuszczalne w tłuszczu witaminy (A, D, E i K).
Kolor żółtka jest konsekwencją obecności dwóch związków chemicznych - luteiny i zeaksantyny. Zaliczamy je do grupy karotenoidów. Tych samych, które nadają pomarańczowy kolor marchewce.
Centrum Nauki Kopernik, kk