Kajzerka kontra grahamka. Jakie pieczywo wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2017 16:07
Który chleb jest najzdrowszy, a jednocześnie smaczny: orkiszowy, gryczany, pszenny, żytni, amarantusowy, a może kukurydziany?
Audio
  • Które pieczywo wybrać, by było zdrowe, a jednocześnie smaczne? (Stacja nauka/Czwórka)
O czym warto pamiętać i na co zwracać uwagę, wybierając pieczywo?
O czym warto pamiętać i na co zwracać uwagę, wybierając pieczywo?Foto: Shutterstock.com/ wavebreakmedia
warzywa wegetarianizm kobieta 1200.jpg
Paleo kontra witariańska - czy istnieje dieta cud?

- Najmniej zdrowym pieczywem, jakie tylko możemy kupić, jest to pszenne, czyli białe "nadmuchane" kajzerki - opowiadała Malwina Umiastowska, dietetyczka z poradni Avoccado. Jak tłumaczyła, zawarta w nich oczyszczana pszenica pozbawiona jest większości witamin i minerałów. - Magnezu, żelaza, potasu - wymieniała ekspertka. Jak sugerowała w rozmowie z Czwórką, jeśli decydujemy się na zakup pieczywa w dużym markecie, wybierzmy graham, bochenki pełnoziarniste, które mają najwięcej odżywczych substancji.

A co niezdrowego jeszcze zawierają popularne kajzerki, których pełno jest na sklepowych półkach? Dlaczego gluten jest niezdrowy tylko dla kilkunastu procent populacji i - jeśli już nie chcemy go jeść - czym go zastąpić? Jaki chleb wybierać powinny osoby uprawiające regularnie sport? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotowała Anna Borkowska

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 1.08.2017

Godzina emisji: 12.20

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta śródziemnomorska - zbawienie dla mózgu?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2017 14:41
Mózg starszej osoby, stosującej dietę śródziemnomorską zachowuje większą objętość niż mózg człowieka, który nie przestrzega ściśle jej zasad. Dieta ta chroni także ten organ przed starzeniem i ma zbawienny wpływ na pamięć.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukrzyca. Jak się przed nią ochronić?

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 15:07
W naszym kraju Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest 27 czerwca. - To choroba powodowana przez defekt wydzielania albo działania insuliny, czyli hormonu kontrolującego poziom glukozy we krwi - mówił Mariusz Gogól z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lara Gessler: jem więcej, ćwiczę mniej, wyglądam lepiej

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2017 10:00
- Waga kłamie i nie mówi wszystkiego o sylwetce. A przecież oprócz kilogramów chodzi jeszcze o skład naszego ciała - mówi Lara Gessler, która w ciągu 90 dni odmieniła swoje życie...
rozwiń zwiń