Sukienka z ananasa i koronki z truskawek

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2016 09:03
- Tekstifood to wystawa prezentująca wyjątkowe kreacje tworzone z włókien naturalnych lub sztucznch - mówi koordynatorka projektu Cyrielle Dufrenne-Czyzewska. - Tu można odkryć jak stworzyć sukienkę z produktów spożywczych.
Audio
  • Relacja z wystawy Textifood w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Szal z włókna pokrzywy prezentowany na wystawie TextiFood
Szal z włókna pokrzywy prezentowany na wystawie TextiFoodFoto: Czwórka

Okazuje się, że przemysł tekstylny można z powodzeniem połączyć z jedzeniem. Być może kreacja z mleka, pomarańczy, kawy, ananasa, soi czy truskawek to przyszłość mody. 

- Ta wystawa jest wyjątkowa i piękna - mówi jej koordynatorka. - Zwiedzający znajdzie tu 4 stoły pedagogiczne, przy których można dotknąć eksponatów - dodaje.

Szal z pokrzywy, sukienka z ananasa zachwycają odwiedzających. Nie małą popularnością cieszy się też sukienka z soi i kukurydzy. Beata Kwiatkowska sprawdziła też czy jedzeniowe kreacje pachną?

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data audycji: 6.11.2016

Godzina audycji: 15.49

pj/kul

Czytaj także

Sztuka osiągania kulinarnego mistrzostwa

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2016 17:00
Przyczynkiem tego wydania "Sztuki Jedzenia" jest film dokumentalny Pierre'a Deschampsa "Noma: My Perfect Storm", w którym poznajemy René Redzepiego, szefa kuchni najsłynniejszej i najlepszej kopenhaskiej restauracji.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Najbardziej rozgrzewające produkty spożywcze

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 15:54
W chłodne dni szukamy różnych sposobów na ogrzanie się, ale nie musimy ograniczać się tylko do grubych swetrów i grzania przy kominku lub kaloryferze. W walce z chłodem pomoże nam nie tylko gorąca herbata, ale także pokarmy i przyprawy mające właściwości pobudzające krążenie krwi i przyspieszające produkcję ciepła w organizmie.
rozwiń zwiń