Nauka

Kawa, herbata i czekolada mogą wydłużyć ciążę

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2013 13:25
Wszystko przez zawartą w tych produktach kofeinę, która wpływa też na wagę noworodków.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: sxc.hu
Kofeina wydłuża ciążę 
Spożywanie kofeiny podczas ciąży może wydłużyć czas jej trwania, a także przyczynić się do urodzenia dziecka ze zbyt niską wagą.
Naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego i Szpitala Uniwersyteckiego Sahlgrenska w Szwecji przeanalizowali dane dotyczące diety 60 000 matek i szczegółów porodów zebrane w ciągu 10 lat i doszli do wniosku, że kofeina ma wpływ na długość ciąży i masę ciała noworodka, ale nie powoduje ryzyka przedwczesnego porodu.
Nie tylko kawa
Uwaga! Kofeina, którą brano pod uwagę podczas badań, pochodziła z różnych źródeł (kawa, herbata, napoje gazowane, jedzenie zawierające kakao, ciasta, czekolada). - Chociaż konsumpcja kofeiny silnie koreluje z paleniem papierosów, o którym wiadomo, że zwiększa ryzyko przedterminowego porodu i niskiej wagi urodzeniowej dziecka, wyniki naszego badania wskazują na brak związku między ogólnym spożyciem kofeiny a przedwczesnym porodem, jednak sugerują istnienie związku między kofeiną a niską wagą urodzeniową - mówi dr Verena Sengpiel, prowadząca badanie.
 
Badacze oszacowali, że dla dziecka o oczekiwanej przeciętnej wadze urodzeniowej (3,6 kg) już 100 mg kofeiny dziennie wiąże się z utratą 21-28 gramów masy. Tak niewielka dawka kofeiny wydłuża także czas trwania ciąży o 5 godzin i aż o 8 godzin, jeśli źródłem związku jest kawa, co oznacza, że w kawie zawarte są dodatkowe substancje wpływające na długość ciąży lub picie kawy koreluje z jakimś specyficznym zachowaniem, które nie występuje u kobiet pijących tylko herbatę.
  
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca kobietom, aby nie spożywały więcej niż 300 gramów kofeiny dziennie, a niektóre kraje sugerują, aby ilość ta nie przekroczyła 200 gramów. Przeciętna filiżanka kawy to 100 do 200 mg tego związku.

Naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego i Szpitala Uniwersyteckiego Sahlgrenska w Szwecji przeanalizowali dane dotyczące diety 60 000 matek i szczegółów porodów, zebrane w ciągu 10 lat. Doszli do wniosku, że kofeina ma wpływ na długość ciąży i masę ciała noworodka, ale nie powoduje ryzyka przedwczesnego porodu.

Nie tylko kawa

Uwaga! Kofeina, którą brano pod uwagę podczas badań, pochodziła z różnych źródeł (kawa, herbata, napoje gazowane, jedzenie zawierające kakao, ciasta, czekolada). - Chociaż konsumpcja kofeiny silnie koreluje z paleniem papierosów, o którym wiadomo, że zwiększa ryzyko przedterminowego porodu i niskiej wagi urodzeniowej dziecka, wyniki naszego badania wskazują na brak związku między ogólnym spożyciem kofeiny, a przedwczesnym porodem. Sugerują jednak istnienie związku między kofeiną, a niską wagą urodzeniową - mówi dr Verena Sengpiel, prowadząca badanie. 

Badacze oszacowali, że dla dziecka o oczekiwanej przeciętnej wadze urodzeniowej (3,6 kg) już 100 mg kofeiny dziennie wiąże się z utratą 21-28 gramów masy. Tak niewielka dawka kofeiny wydłuża także czas trwania ciąży o 5 godzin i aż o 8 godzin, jeśli źródłem związku jest kawa, co oznacza, że w kawie zawarte są dodatkowe substancje wpływające na długość ciąży lub picie kawy koreluje z jakimś specyficznym zachowaniem, które nie występuje u kobiet pijących tylko herbatę.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca kobietom, aby nie spożywały więcej niż 300 mg kofeiny dziennie, a niektóre kraje sugerują, aby ilość ta nie przekroczyła 200 mg. Przeciętna filiżanka kawy to 100 mg do 200 mg tego związku.

(ew/PAP-Nauka w Polsce/New York Daily)

Zobacz więcej na temat: kawa medycyna NAUKA