Nauka

Polskie odkrycie zrewolucjonizuje rynek zdrowej żywności?

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2017 17:41
Polskie białko z rzepaku może za kilka lat zastąpić proteiny z soi i pochodzenia zwierzęcego.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na zdrową i ekologicznie produkowana żywność, a w szczególności na białka pochodzenia roślinnego.

Łódzki start-up Napiferyn Biotech opracował i udoskonala unikalną na skalę światową technologię pozyskiwania jadalnego białka z rzepaku, a konkretnie z biomasy rzepakowej pozostałej po wytłoczeniu oleju.

Zobacz wideo:

PAP

PAP, kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Produkty spożywcze przyszłości będą miały mniej kalorii?

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2016 13:20
Naukowcy pracują nad zmniejszeniem kaloryczności produktów spożywczych. Jednym z pomysłów jest zastąpienie tłuszczu żelem wytworzonym z alg morskich.
rozwiń zwiń