Pomóż potrzebującym. Trwa akcja "Dodaj świętom smaku"

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2016 09:40
Pociesza nas to, że co roku zbieramy coraz więcej, coraz więcej osób przyłącza się do akcji - powiedziała w "Sygnałach dnia" Monika Archicińska z Federacji Polskich Banków Żywności. W tym roku zbiórka jedzenia dla potrzebujących organizowana jest pod hasłem "Dodaj świętom smaku". Wydarzenie odbywa się pod patronatem radiowej Jedynki.
Audio
  • Monika Archicińska z Federacji Polskich Banków Żywności o zbiórce jedzenia na święta (Jedynka/Sygnały dnia)
Punkt zbiórki żywności w ramach tegorocznej akcji Dodaj świętom smaku
Punkt zbiórki żywności w ramach tegorocznej akcji "Dodaj świętom smaku"Foto: IAR/Łukasz Kowalski

Przez cały weekend w trzech i pół tysiąca sklepów w pięciuset miejscowościach wolontariusze zbierają żywność, która trafi do ubogich i potrzebujących. Rekomendowane są produkty o dłuższym terminie ważności, takie jak mąka, cukier, olej, makaron, bakalie.

- W tym roku postawiliśmy sobie cel, że zbierzemy milion kilogramów - powiedziała Monika Archicińska. Podkreśliła, że żywność zebrana w danej miejscowości w niej zostanie i będzie przekazana lokalnej społeczności poprzez organizacje pozarządowe, jadłodajnie, domy pomocy, czy domy samotnej matki.

Archicińsk dodała, że akcję wspomóc można również wysyłając SMS o treści” Pomagam” na numer 73265. Zebrane w ten sposób pieniądze zostaną wykorzystane do sfinansowania transportu i przechowywania żywności.

Czy Polacy chętnie pomagają? Ile żywności udało się zebrać przez 20 lat działania banków żywności? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy. 

***

Tytuł audycji: Sygnały dnia

Prowadzili: Krzysztof Grzesiowski

Goście: Monika Archicińska (Federacja Polskich Banków Żywności)

Data emisji: 26.11.2016

Godzina emisji: 8.15

fc/ab

Czytaj także

Polskie Banki Żywności otrzymały największe dofinansowanie w Unii Europejskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2016 16:14
17 sierpnia Polskie Banki Żywności, również za pośrednictwem organizacji lokalnych non profit, rozpoczęły przekazywanie produktów spożywczych osobom oczekującym takiego właśnie wsparcia.
rozwiń zwiń