Metoda sous-vide. Gotowanie dla cierpliwych

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2015 12:00
Jajko idealne wymaga gotowania w próżniowym woreczku przez 45 minut w temperaturze 63,2 stopnia. O francuskiej metodzie obróbki produktów rozmawialiśmy na Pikniku Naukowym.
Audio
  • Rafał Hreczaniuk o kuchni przyszłości. Rozmawiał Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Jajko gotowane przez 90 minut techniką sous-vide ma doskonały kolor i jest płynne
Jajko gotowane przez 90 minut techniką sous-vide ma doskonały kolor i jest płynneFoto: Flickr/Mike McCune

- Produkty umieszcza się w próżni, żeby skoncentrować smaki i aromaty i nie mieć utraty naturalnych płynów - wyjaśniał ideę przygotowywania potraw sous-vide Rafał Hreczaniuk szef restauracji Tamka 43 w Warszawie. Technika ta polega na długotrwałym gotowaniu produktów w możliwie jak najniższej tempraturze. Dzięki temu zachowują one swoje naturalne walory.

Gość "Drogi przez mąkę" działanie metody sous-vide zaprezentował na łososiu. Przy okazji szef kuchni obalił mit dotyczący dosypywania soli do wody podczas gotowania jajek.

Rafał Hreczaniuk i Łukasz Modelski w audycji "Droga przez mąkę" Rafał Hreczaniuk i Łukasz Modelski w audycji "Droga przez mąkę" z Pikniku Naukowego, fot. Paweł Kurek

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Rafał Hreczaniuk (szef kuchni)

Data emisji: 9.05.2015

Godzina emisji: 11.00

bch/mg

Czytaj także

Pieczeń uczyniła nas ludźmi

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2012 16:00
Największym wynalazkiem człowieka nie było ani koło, ani procesor, ani nawet radio. Największym wynalazkiem ludzkości było gotowanie. To dzięki niemu jesteśmy tu, gdzie jesteśmy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Światowy Dzień Zdrowia: jak jeść zdrowo i smacznie?

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2015 14:00
Dzień trzeba zacząć od śniadania, a do kawy zawsze należy dodawać mleka. Dziś Światowy Dzień Zdrowia, dlatego radzimy, jak odpowiednio się odżywiać.
rozwiń zwiń