Opowiadacze bajek w "Zagadkowej niedzieli"

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2013 11:32
"Zagadkowa niedziela" zabierała nas w świat opowieści. Spotkaliśmy się z zawodowymi opowiadaczami bajek i baśni, którzy wyjaśnią nam czym się różni jedna od drugiej.
Audio
  • Opowiadacze bajek w "Zagadkowej niedzieli" (Trójka)
Opowiadacze bajek w Zagadkowej niedzieli
Foto: Glow Images/East News

Próbowaliśmy też pogodzić zwolenników barszczu i grzybowej – proponując zupełnie inną zupę na wigilijną wieczerzę.

Fot.
Fot. Mleczna Krowa

Zupa migdałowa wariant 1. –słodki

 

na 2 porcje zupy:

1 szklanka mleka

0,5 szklanki płatków migdałowych

laska wanilii lub cukier waniliowy

0,5 łyżeczki cynamonu

odrobina gałki muszkatołowej

łyżka miodu

ryż lub biszkopty

można dodać trochę startej gałki muszkatołowej

Mogę zrobić sam:

  • odmierzyć mleko i migdały
  • zalać migdały mlekiem w miseczce, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 minut
  • wydłubać kulki wanilii z laski
  • zmiksować zupę
  • dodać miód
  • nasypać ryżu do miseczki

Potrzebuję pomocy dorosłego:

  • ugotować ryż na sypko (najlepiej bez soli)
  • gotować migdały z mlekiem kilka minut, dodać cynamon i gałkę muszkatołową
  • uprażyć na suchej patelni ok. 2 łyżek płatków migdałowych na złoty kolor
  • nalać zupę, posypać płatkami migdałowymi

Fot.
Fot. Mleczna Krowa

 

Zupa migdałowa wariant 2. –wytrawny

na 2 porcje zupy:

na bulion:

3 marchewki

3 pietruszki

nieduży korzeń selera

por

garść suszonych grzybów

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

======

szklanka mleka

1-2 łyżki śmietany

0,5 szklanki płatków migdałowych

laska wanilii lub cukier waniliowy

0,5 łyżeczki cynamonu

odrobina gałki muszkatołowej

łyżka miodu

ryż lub biszkopty

można dodać trochę startej gałki muszkatołowej

natka pietruszki do posypania

Fot.
Fot. Mleczna Krowa

 

Mogę zrobić sam:

  • odcedzić namoczone  grzyby
  • obrać warzywa do bulionu
  • odlać 2 szklanki gotowego bulionu (najlepiej przygotować go dzień przed wigilią)
  • odmierzyć mleko i migdały
  • zalać migdały mlekiem w miseczce, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 minut
  • odcedzić na sicie mleko od migdałów, migdały wsypać do bulionu
  • odlać od mleka z moczenia z migdałów 4 łyżki i uzupełnić śmietaną, wymieszać
  • zmiksować zupę
  • nasypać ryżu do miseczki

Potrzebuję pomocy dorosłego:

  • zalać wrzątkiem grzyby i odstawić na noc
  • ugotować ryż na sypko
  • ugotować bulion bez mięsa na ok. 0,5l. wody
  • odłożyć z bulionu białe warzywa i grzyby
  • gotować bulion ok. 15 minut,
  • pod koniec gotowania dodać grzyby i białe warzywa z bulionu
  • dodajemy mleko ze śmietaną
  • doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową – nie gotować
  • zagotować zmiksowaną zupę
  • uprażyć na suchej patelni ok. 2 łyżek płatków migdałowych na złoty kolor
  • nalać zupę, posypać płatkami migdałowymi i pietruszką

Fot.
Fot. Mleczna Krowa

 

"Zagadkową niedzielę" przygotowała i prowadziła Magdalena Karczewska.

Czytaj także

Hej kolęda, kolęda!

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2013 10:57
W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia odwiedzili kolędnicy: Filip Jaślar z rodziną. Zagraliśmy, zaśpiewaliśmy i opowiadaliśmy o tradycjach kolędowania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Świąteczne spotkanie z Zorką (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2013 15:12
Jest urocza, delikatna, z burzą śnieżnobiałych dredów na dziecięcej główce. A w kieszeniach ma okruszki gwiezdnego pyłu. Bo właśnie spadła z nieba. Na mrugającej gwiazdce. Kto to taki? To "Zorka dziewczynka z gwiazd".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gotowi na powitanie Nowego Roku?!

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 20:44
Chorwaci radośnie wołają … Sretna Nova Godina! Czesi … Šťastný Nový rok! Francuzi ... Bonne Année ancuzi!, Afrykanie … Heri Ya Mwaka Mpya, a Polacy … Szczęśliwego Nowego Roku!
rozwiń zwiń