Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Ula Kaczyńska 16.10.2017

Witkacy od kuchni. "Wątróbka, racuchy i szkice barowe"

- Ani w dramatach Witkiewicza, ani w jego powieściach czy na obrazach nie brakuje wątków kulinarnych. Najczęściej pojawiają się one na portretach dziecięcych, których artysta po prostu nie lubił malować - opowiada Marek Średniawa z Instytut Witkacego. 
Posłuchaj
  • Czym karmił swoich bohaterów Stanisław Ignacy Witkiewicz? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

Czytaj także
wesele 1200.jpg
Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?

Artysta tworzył także artystyczne menu. Było ono dość przerażające i trudno cokolwiek z niego odczytać. Wiadomo jednak, że w jadłospisie pojawiły się kanapki, pączki, lody, jajka i parówki. - Tak zwane "cztery szkice barowe", które możemy podziwiać w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, zostały przygotowane przez Witkacego w 1926 roku na bal - wspomina ekspert. - Oprócz cennika i spisu potraw opatrzył te menu swoimi groteskowymi rysunkami - dodaje. Marek Średniawa tłumaczy także, dlaczego Stanisław Ignacy Witkiewicz chętnie portretował kucharzy i czy jedzenie było w jego twórczości metaforą. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marek Średniawa (Instytut Witkacego)

Data emisji: 15.10.2017

Godzina emisji: 15.06

kul/kd