Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. kilku partii mąki migdałowej.
"Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka" - wyjaśnił GIS.
Chodzi o produkt: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g
Numery partii i daty minimalnej trwałości: 2P13.03/2 (28.02.2025), 2P14.03/1 (28.02.2025), 2P15.03/1 (28.02.2025), 2P20.03/1 (20.12.2024), 2P21.03/1 (21.12.2024), 2P22.03/1 (22.12.2024), 2P23.03/1 (23.12.2024), 2P27.03/1 (27.12.2024), 2P28.03/2 (28.12.2024), 2P29.03/1 (29.12.2024), 2P29.03/2 (29.12.2024), 2P02.04/1 (02.01.2025), 2P03.04/1 (03.01.2025).
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów
Jak przekazał GIS, firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.
GIS ostrzega przed mąką. Postępowanie wyjaśniające
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.
Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
Czytaj także:
PR24/IAR/PAP/GIS/mib