Hodowla strusia w idei zero waste Głównymi eksporterami mięsa strusiego są RPA, Iran i… Polska. O walorach smakowych, zdrowotnych i ekologicznych hodowli strusi w Polsce w audycji "Droga przez mąkę" opowiadali Zuzanna Groniowska ze "Slowfood Polska" i Adam Chrząstowski - dyrektor kulinarny hotelu Arłamów. Zobacz więcej na temat: eksport żywność jedzenie Łukasz Modelski kuchnia STYL ŻYCIA
Ostrzeżenie dla miłośników sushi. GIS wycofuje produkt z obrotu Ze względu na wykrycie tlenku etylenu w niektórych partiach sezamu czarnego i zestawów do sushi zawierających ten sezam, Główny Inspektor Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ich z obrotu. Chodzi o produkty firmy De Care Group. Zobacz więcej na temat: POLSKA służby i bezpieczeństwo Główny Inspektor Sanitarny sezam sushi żywność
Polska żywność smakuje. Unijny rynek głównym odbiorcą W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Eksport żywności wzrósł o 7 proc. w stosunku do tego samego okresu ub.r. i osiągnął wartość 28,3 mld euro - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: żywność eksport KOWR jedzenie GOSPODARKA rynek Unia Europejska euro
Zaskoczenie na granicy, celnicy konfiskują kanapki. To efekt brexitu W związku z brexitem weszły w życie nowe regulacje dotyczące wwozu produktów żywnościowych z Wielkiej Brytanii na teren UE. Jak się okazuje, przepisy uderzyły też w kierowców ciężarówek, którym celnicy na granicy konfiskują... kanapki. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Wielka Brytania Brexit Holandia granica żywność
Pomimo pandemii eksport polskiej żywności w 2020 roku był większy niż w 2019 - Mimo problemów, przed którymi stanęło w ubiegłym roku polskie rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, w okresie dziesięciu miesięcy 2020 roku odnotowano 7-procentowy wzrost wartości eksportu żywności - powiedział zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) Marcin Wroński. Zobacz więcej na temat: rolnictwo eksport żywność GOSPODARKA tarcza antykryzysowa
Jak nie wyrzucać ton jedzenia i zaoszczędzić? Aż 39 procent żywności kupowanej w Polsce w każdym tygodniu jest wyrzucane. Badani wskazują, że głównym powodem marnotrawienia przez nich produktów jest ich niewłaściwe przechowywanie, które doprowadza do zepsucia żywności. Jak temu zaradzić? Zobacz więcej na temat: Czwórka żywność
Analitycy: rynek mleka odporny na pandemię. Rosną przychody polskich eksporterów W ostatnich kwartałach ceny produktów mlecznych charakteryzują się niską na zmiennością i są na ogół niższe niż przed pandemią. Oznacza to, że rynek pozostaje odporny na drugą falę pandemii - oceniają analitycy banku Credit Agricole. W Polsce ceny mleka w skupie rośną. Zobacz więcej na temat: mleko żywność eksport GOSPODARKA jedzenie ceny
Ekspert: polski rynek biożywności rośnie znacznie szybciej niż na Zachodzie Żywność ekologiczna jest najszybciej rosnącym segmentem rynku w Polsce, również w pandemii - wskazała ekspertka żywieniowa Sylwia Krupa w oparciu o dane CMR. Dodała, że w epidemii marnuje się wiele produktów kupowanych na zapas, a biożywność charakteryzuje się krótszą przydatnością do spożycia. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia GOSPODARKA jedzenie Koronawirus w Polsce środowisko
W domach marnujemy 3 mln ton żywności rocznie. "Nadmiar jedzenia można wykorzystać" Według najnowszych badań Federacji Polskich Banków Żywności, najwięcej produktów spożywczych marnują gospodarstwa domowe. Natomiast w całym procesie produkcji zdecydowanie ograniczyło się wyrzucanie jedzenia. Zobacz więcej na temat: POLSKA społeczeństwo żywność święta Boże Narodzenie jedzenie zakupy
Czy musimy marnować żywność? Rocznie w polskich koszach ląduje 5 mln ton żywności, z czego za blisko 3 mln ton odpowiadają konsumenci. To tak jakby w każdej sekundzie w polskich domach do śmieci trafiało 92 kg jedzenia, czyli 184 bochenki chleba. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska społeczeństwo ekologia środowisko jedzenie żywność marek borowski
Dieta i tryb życia w okresie pandemii - Plusem naszego żywienia w czasie pandemii jest to, że blisko 70 proc. osób zaczęło częściej gotować. To fantastyczna informacja, bo to dobry moment na wykształcenie nowych nawyków żywieniowych, wprowadzenie do diety większej ilości warzyw i ograniczenie spożycia produktów wysokoprzetworzonych - powiedziała Karolina Maciejewska, dietetyk kliniczny. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Mateusz Drozda dieta zdrowie żywność
Małe przetwórstwo i handel detaliczny w rolnictwie. ARiMR wydłuża nabór wniosków o wsparcie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przedłużyła nabór wniosków o wsparcie na rozwój tzw. małego przetwórstwa i handlu detalicznego. Zobacz więcej na temat: rolnictwo ARiMR POLSKA GOSPODARKA żywność
"Czekolada dla cukiernika jest jak złoto dla jubilera". Poznaj sekrety mistrzów cukiernictwa 16 grudnia przypada Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą. W "Czterech porach roku" rozmawialiśmy z Joanną i Januszem Profusami, mistrzynią cukiernictwa i maestro czekolady o sekretach tego słodkiego wyrobu. Zobacz więcej na temat: czekolada słodycze żywność cukier cukiernia Agnieszka Kunikowska
Budowanie zdrowych nawyków Mimo że większość z nas zna doskonale zasady zdrowego żywienia oraz jest świadoma roli aktywności fizycznej, to jednak ma realne problemy w zmianie swojego stylu życia na zdrowy. W audycji podpowiemy jak za pomocą małych kroków zmienić kurs naszego samopoczucia w kierunku zdrowia. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci zdrowie zdrowie dziecka dieta zdrowe odżywianie żywność
Przedświąteczna sprzedaż bez konieczności zakładania firmy. Izba Administracji Skarbowej wyjaśnia W określonych sytuacjach można prowadzić przedświąteczną sprzedaż bez konieczności zakładania firmy - informuje poradnik Izby Administracji Skarbowej (IAS) w Poznaniu. Choć taka forma sprzedaży nakłada określone obowiązki na handlowców. Rodzi też dla klientów wiele wyzwań związanych z zakupami internetowymi, zwłaszcza na zagranicznych portalach. Zobacz więcej na temat: podatki fiskus handel w internecie rolnictwo żywność oszustwa GOSPODARKA
"Świąteczny Stół Pajacyka". Bożonarodzeniowa akcja PAH Prawie 470 lokali gastronomicznych w całej Polsce bierze udział w akcji "Świąteczny Stół Pajacyka" organizowanej przez Polską Akcję Humanitarną. Właściciele lokali przekażą 10 procent swojego dzisiejszego dochodu na pomoc dla niedożywionych dzieci. Zobacz więcej na temat: Polska Akcja Humanitarna PAH pomoc akcja charytatywna Boże Narodzenie święta gastronomia jedzenie żywność POLSKA społeczeństwo
Przeciętny Polak marnuje tygodniowo prawie 4 kg żywności. Jak to zmienić? To liczba, która każdemu z nas powinna dać do myślenia. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce co sekundę do kosza trafia ponad 150 kilogramów żywności. Za 60 procent tej wielkości odpowiedzialni jesteśmy my - konsumenci. Zobacz więcej na temat: POLSKA GOSPODARKA żywność społeczeństwo
Talerz Zdrowia - zalecenia Zdrowego Żywienia PZH Nowy model zaleceń Talerz Zdrowia jest alternatywą dla popularnej dotąd Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest rekomendacja spożycia różnorodnych produktów codziennie, które powinno stanowić podstawę zdrowego odżywania. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci zdrowie zdrowie dziecka dieta zdrowe odżywianie żywność