Polskie Radio
Section05

żywność

Owady w jedzeniu. „Nie czytamy etykiet”

Czy Unia Europejska „każe nam jeść robaki”? W jakich warunkach odbywa się w Polsce produkcja owadów jadalnych? Jakie obowiązki mają producenci takiej żywności?W najnowszym odcinku podcastu „Sprawdzam” na te i inne pytania odpowiada prof. Ewelina Hallmann – ekspertka ds. technologii żywności i żywienia ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Warszawie. W rozmowie z Romanem Czejarkiem wyjaśnia, że od wielu lat w różnych produktach spożywamy owady, tylko… o tym nie wiemy (bo nie czytamy opisów na etykietach żywności). Mówi o kontekście kulturowym i historycznym. Tłumaczy, jakie korzyści płyną z jedzenia owadów i co mają one wspólnego z produkcją mięsa. W rozmowie pojawia się również wątek kupowania ponad miarę, marnowania żywności i konieczności urozmaicenia codziennych posiłków.
Zobacz więcej na temat:  Roman Czejarek podcast owady jedzenie

Nowy komunikat ws. pryszczycy. Jest ważny apel

Pryszczyca nie dotarła do Polski - to główny wniosek z prac zespołu zarządzania kryzysowego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przeanalizował dotychczasowe działania profilaktyczne i sytuację epidemiologiczną na Węgrzech i Słowacji. W ramach profilaktyki w komunikacie zaapelowano do klientów, aby nie kupowali żywności w "przypadkowych miejscach sprzedaży".
Zobacz więcej na temat:  POLSKA rolnictwo choroby zakaźne choroby

E-dodatki do żywności. Które "E" na etykiecie są szkodliwe dla zdrowia?

W czasach, gdy półki sklepowe uginają się od produktów spożywczych, umiejętność czytania i rozumienia etykiet stała się ważnym elementem świadomego robienia zakupów. Dzięki temu możemy unikać produktów bogatych w sztuczne dodatki, które mogą nam zaszkodzić. E-dodatki do żywności to substancje dodatkowe, które są dodawane do produktów spożywczych w celu poprawienia ich smaku, koloru, konsystencji czy trwałości. Oznaczenie "E" pochodzi od słowa "Europa". Każda substancja po literce "E" ma przypisany swój numer. Czy wszystkie "E" są szkodliwe? Nie. Niektóre są naturalne i nieszkodliwe, jak np. E300 (witamina C), ale są także syntetyczne i kontrowersyjne jak np. E621 (glutaminian sodu). 
Zobacz więcej na temat:  jedzenie chemia Roman Czejarek etykieta Unia Europejska

USA prosi kolejny kraj o jaja. Grozi wysokimi cłami

Stany Zjednoczone zwróciły się do Europy o pomoc w dostawach jaj, ponieważ w wyniku ptasiej grypy stały się one w USA towarem deficytowym i drogim. Niemcy potwierdzili tę sytuację, a wcześniej Amerykanie zwrócili się o wsparcie także do Danii. Ich prośby zbiegły się z wprowadzeniem nowych ceł na produkty z krajów europejskich. W przypadku Danii pojawia się dodatkowy kontekst.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Europa USA Niemcy