W ramach cyklu "Odkrywcy smaku" smakowaliśmy kefir. Zarówno na słodko jak i na słono. Sława Bieńczycka zaprosiła słuchaczy do dzielenia się sprawdzonymi przepisami.
Kapsuła Dragon z czteroosobową misją Axiom 4 od ponad doby znajduje się w kosmosie. Ok. godziny 13 czasu obowiązującego w Polsce nastąpiło tzw. dokowanie. Co w ostatnich godzinach działo się na pokładzie? - Astronauci między ważnymi zadaniami muszą przede wszystkim odpoczywać - podkreśla Mateusz Borkowicz z Planetarium CNK.
W czwartek bohaterem cyklu "Odkrywcy smaku" będzie kefir i jego wszystkie oblicza – zarówno te na słodko, jak i na słono. Zapytamy naszych Słuchaczy o ich sprawdzone przepisy, a może nawet wspólnie wymyślimy potrawę na bazie kefiru. Audycja we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Sławosz Uznański-Wiśniewski to drugi Polak w kosmosie. Rakieta z naszym astronautą na pokładzie wystartowała o godz. 8.31, a na Międzynarodową Stację Kosmiczną dotrze w czwartek (26.06) ok. godz. 13. - Podczas lotu jest głośno, są drgania. Na pewno jest to niezwykłe przeżycie dla ludzkiego organizmu - zwraca uwagę Karol Wójciki.
Odkrywcy smaku to wakacyjny cykl Lata z Radiem oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nasi reporterzy kosztują niecodziennych potraw i regionalnych przysmaków, zgłębiając również proces ich wytwarzania. Patryk Bedliński rozpoczął od wielkopolskiego sera smażonego.
Sławosz Uznański-Wiśniewski to drugi Polak w historii, który znalazł się w kosmosie. Misja "Ignis" wystartowała o godz. 8.31. - Przygotowywanie się do rekrutacji zajęło mi ok. 15 lat - mówił sam astronauta, w rozmowie którą Roman Czejarek przypomniał na antenie Lata z Radiem.