Naprawdę zdrowa żywność to żywność z kooperatywy

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2015 18:45
"Mam dość marketowej żywności", "lepiej wiedzieć, skąd pochodzi to, co się kupuje" - mówią zwolennicy ekologicznego żywienia i kooperatyw spożywczych.
Audio
W audycji mówimy, czym różnią warzywa kupowane w ramach kooperatywy od warzyw kupowanych w supermarkecie
W audycji mówimy, czym różnią warzywa kupowane w ramach kooperatywy od warzyw kupowanych w supermarkecieFoto: pixabay/dfespi

W reportażu Magdaleny Skawińskiej wypowiadają się osoby, które nie są zadowolone z żywności dostępnej w sklepach i nabywają ją bezpośrednio od producentów. Kupują w ten sposób owoce, warzywa, mięso czy nabiał.

- Ukończyłem biotechnologię żywności i muszę się w stu procentach zgodzić z twierdzeniem, że to, co w sklepach nazywa się serem, jest nim tylko z definicji. Tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z prawdziwym serem - mówi jeden z rozmówców dziennikarki.

W reportażu wypowiadają się zarówno producenci, jak i nabywcy zdrowej żywności. Opowiadają o rolnictwie wspieranym społecznie i zasadach działania kooperatyw spożywczych.

Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj, kiedy chcesz >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce 
Tytuł reportażu: "Byt to zbyt"
Autor reportażu: Magda Skawińska
Data emisji: 17.08.2015
Godzina emisji18.15

iwo/tj

Czytaj także

Dajmy się wpuścić w maliny!

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2015 13:28
Maliny to jeden z naszych eksportowych hitów. Są smaczne, zdrowe i słodko-kwaśne, przez co stanowią doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i dań mięsnych. Czego o nich nie wiemy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak dobrze jeść i przetrwać upały?

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2015 17:00
Goście zagadkowego studia mówili, jak radzić sobie z wysokimi temperaturami i co warto w takim gorącym okresie jeść.
rozwiń zwiń