Reportaż: "No to miodzio" - Katarzyna Błaszczyk

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2010 18:15
Największym koneserem miodu w światowej literaturze był oczywiście Kubuś Puchatek. Aby powstał miód pszczelarz musi pracować cały rok.

Wczesna wiosna to moment decydujący, bo jeśli nie odkarmi się wyczerpanych przez zimę pszczół to z miodu przysłowiowe nici. O pszczołach, miodzie i tradycjach bartniczych opowiada Jacek Nowak – właściciel pasieki „Barć” w Kamiannej.

Zobacz więcej na temat: Katarzyna Błaszczyk

Czytaj także

Miód dobry na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2008 19:08
Włoski genetyk z Pizy, doktor Roberto Barale uważa, że miód może zastąpić lekarstwa oraz antybiotyki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pszczele złoto

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2009 05:19
Produkty pszczele to jedne z najstarszych smakołyków i leków świata.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pszczoły zagrożone z powodu pestycydów

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2010 13:24
We Francji obchodzone są Narodowe Dni Pszczoły. Chodzi o uwrażliwienie opinii publicznej na niebezpieczeństwa czyhające na te pożyteczne owady.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Demokracja według pszczół

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2010 12:00
Prosta robotnica południowoafrykańskiej pszczoły może być matką królowej - i w dodatku nie potrzebuje do tego samca - informuje "New Scientist".
rozwiń zwiń