Przepyszna kolorowa tarta z burakami

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2014 14:40
Tym razem mamy dla Państwa kilka propozycji na wykorzystanie buraka - warzywa niezwykle inspirującego!
Audio
  • Przepyszna kolorowa tarta z burakami (A nuż, widelec/Trójka)
Buraki można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów
Buraki można przygotować na bardzo wiele różnych sposobówFoto: Glow Images/East News

Burak to warzywo dające kucharzowi duże pole do popisu. Można go zetrzeć na grubej tarce i, podobnie jak z ziemniaka, zrobić z niego pyszne i zdrowe buraczane placki. Ważne, żeby przed połączeniem buraka z mąką i jajkiem odstawić go na chwilę na sitko, żeby puścił nadmiar soku.

Ugotowane buraki można też pokroić w grube plastry, podsmażyć na oliwie i occie balsamicznym z miodem, a potem ułożyć na rukoli. Na gorące buraki warto położyć plastry koziego sera. Do tego podprażone pestki z dyni, odrobina oleju dyniowego  - taki zestaw smakuje zupełnie niewiarygodnie!

W małym barze o wdzięcznej nazwie "Palce Lizać" Katarzyna Pruchnicka zobaczyła smakowicie wyglądającą, czerwono-żółto-białą tartę. Czerwony kolor nadały oczywiście buraki.

- Teraz jest sezon na buraki, dynie, patisony. Do buraka dodałam podsmażonego patisona, pokrojonego w półksiężyce oraz tymianek. Do tego kozi ser. Zestawienie: burak, kozi ser i tymianek jest wyśmienite! Całość zalewamy masą jajeczną, czyli jajkami wymieszanymi ze śmietaną 30% i odrobiną soli - opowiada Karina Zuchora, autorka przepisu na tartę.

Całość wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika. Taka tarta najlepiej smakuje z sałatą i winegretem. Tarta to w ogóle wspaniałe pole do popisu. Stałe jest tu tylko kruche bądź półkruche ciasto i masa jajeczna. To, co dodamy do tej podstawy zależy od naszej fantazji lub tego, co mamy w lodówce. W tym okresie mogą to być np. grzyby, szpinak, upieczona dynia, cukinia albo kasza gryczana pomieszana z twarogiem.

Bardzo ważne w tarcie jest odpowiednio przygotowane ciasto. Jak je zrobić? Dokładną instrukcję znajdą Państwo w dołączonej do artykułu audycji, którą poprowadziła Katarzyna Pruchnicka.

Czekamy też na Państwa przepisy na tarty:  widelec@polskieradio.plm.

Audycji "A nuż, widelec" można słuchać w środy i czwartki o godz. 11.15.

(fbi/mp)

Czytaj także

Nadchodzi moda na bento

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2014 18:15
Kolorowo, różnorodnie i smakowicie - tak jest skomponowane typowe bento, czyli coraz bardziej popularny na świecie rodzaj drugiego śniadania czy lunchu, który zabiera się na wynos do pracy czy szkoły.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Świetny przepis na zdrową i smaczną sałatę!

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2014 23:42
W gotowaniu najważniejszy jest produkt. I to na nim będziemy się skupiać w cyklu "A nuż, widelec". Ważne, żeby był dobrej jakości, świeży i z zaufanego źródła.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ciąg dalszy pomidorowej poezji

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2014 11:30
Właśnie teraz pomidory są najlepsze i trzeba się ich smakiem nasycić, żeby wytrzymać całą zimę. Pomidory zimowe nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym smakiem tych warzyw i ich wartości odżywcze również nie są najlepsze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Żeleźniak, bojken, grafsztynek - pamiętajmy o zapomnianych jabłkach

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2014 13:18
Pogoda zaczyna być taka, że już nie woda i lemoniada, a gorąca herbata staje się bardzo pożądana. No a do herbaty miło jest mieć coś słodkiego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Aromatyczna zupa-krem z dyni z orzechami i rydzami

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 16:20
Nadszedł sezon na dynie. Choć to dopiero jego początek, przepis, który dziś podajemy warto wypróbować w najbliższym czasie - za względu na cenne w tym okresie dodatki - świeże, młode orzechy i rydze, na które sezon już się kończy...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sok bazyliowy i winko pietruszkowe, czyli przepisy ze straganu

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2014 12:37
Na straganie w dzień targowy… można poznać bardzo oryginalne przepisy kulinarne, o czym przekonała się Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń