X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukierki z tataraku i inne staropolskie słodycze

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2017 17:45
Z tataraku dawniej robiono cukierki, które także dziś cieszą się coraz większą popularnością.
Audio
  • Przepis na cukierki z tataraku (A nuż, widelec/ Trójka)
Kłącze i korzenie tataraku zwyczajnego
Kłącze i korzenie tataraku zwyczajnegoFoto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz/lic. CC BY-SA 3.0

- Każda roślina gromadzi w korzeniu zapasy na zimę, a największą moc tatarak ma od jesieni do wiosny. Są to wspaniałe staropolskie cukierki o przepięknym zapachu i smaku - opowiada Józef Siadak.

Drobno posiekane kłącze tataraku najpierw pięciokrotnie wygotowujemy po ok. pół godziny z każdorazową zmianą wody. Na ostatnim etapie staropolskie ziele gotujemy w wodzie z cukrem.

O cukierkach z tataraku pisał m.in. Ignacy Krasicki w "Żonie modnej". O tym, jakie były inne staropolskie słodycze, mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Józef Siadak (twórca cukierków z tataraku)
Data emisji:
6.04.2017
Godzina emisji:
11.11

sm/fbi

Czytaj także

Najlepsze kluski z makiem na świecie

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2016 17:33
- Na kolacji wigilijnej jest kutia i inne potrawy, ale kluski z makiem są przepyszne i bardzo bożonarodzeniowe - mówi Ewa Gierko z restauracji Nienażarty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy na święta od słuchaczy Trójki

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2016 17:09
Katarzyna Pruchnicka tym razem zaprosiła słuchaczy do podzielenia się przepisami świątecznymi. Co ciekawe, żaden z nich się nie powtórzył, co dowodzi temu, że w każdym domu tradycyjne dania przygotowuje się odrobinę inaczej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2017 18:00
- Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika.
rozwiń zwiń