X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wielkanocne przysmaki z włoskim akcentem

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2017 19:22
Pasztety, pieczone schaby, szynka, sałatka warzywna i jajka w licznych wydaniach to tylko niektóre z potraw, które pojawią się na prawie każdym wielkanocnym stole. O tym, jak urozmaicić nasz zestaw włoskimi smakami mówimy w nagraniu audycji.
Audio
  • Marco Ghia mówi o najlepszych przysmakach kuchni włoskiej na Wielkanoc (A nuż, widelec/ Trójka)
Jedną z najczęściej przygotowanych potraw na święta wielkanocne jest we Włoszech jagnięcina
Jedną z najczęściej przygotowanych potraw na święta wielkanocne jest we Włoszech jagnięcinaFoto: mythja/Shutterstock

Tradycyjne potrawy, które pojawiają się na wielkanocnym stole są nam dobrze znane i na ogół mamy dobrze przygotowaną, ulepszaną z upływem lat recepturę. Dobrym pomysłem na urozmaicenie naszych przyzwyczajeń jest przyjrzenie się jadłospisom z innych europejskich krajów, np. z Włoch.

Włosi największy nacisk kładą na niedzielę i poniedziałek, przy czym spotkanie przy stole nie jest łatwym wyzwaniem, bo pojawia się na nim wiele znakomitych przysmaków. - W okolicach Mediolanu do niedawna przygotowywano risotto, polentę, lasagne. Wspólnym mianownikiem dla całych Włoch może być jagnięcina, która w zależności od regionu jest przygotowana według innego przepisu - zdradza Marco Ghia.

Jakie specjały wielkanocne są typowe dla Sycylii i Neapolu? Zapraszamy do słuchania audycji, w której dzielimy się wartym wypróbowania przepisem.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marco Ghia (kucharz)
Data emisji:
13.04.2017
Godzina emisji:
11.11

sm

 

Czytaj także

Przepisy na święta od słuchaczy Trójki

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2016 17:09
Katarzyna Pruchnicka tym razem zaprosiła słuchaczy do podzielenia się przepisami świątecznymi. Co ciekawe, żaden z nich się nie powtórzył, co dowodzi temu, że w każdym domu tradycyjne dania przygotowuje się odrobinę inaczej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na schab po florencku!

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2017 14:24
- Schab po florencku to najlepszy schab tego świata - przekonuje Flavia Borawska, młoda i zdolna szefowa kuchni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Swojskie a obce. Co nasze, a co nie w polskiej kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2017 18:00
- Polska kuchnia to jest to, co mamy wszędzie i co jemy. A z drugiej strony, co charakterystyczne i czym się wyróżniamy, nawet jeśli wcale nie dominuje - mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika.
rozwiń zwiń