X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak smakuje kuchnia staropolska?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 14:54
– Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Audio
  • Smak i historia kuchni staropolskiej (A nuż, widelec/Trójka)
Na staropolskich stołach królowały ryby
Na staropolskich stołach królowały rybyFoto: Zheltyshev/shutterstock.com

W ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 i we współpracy z siecią europejskich rezydencji królewskich ARRE Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizuje projekt "Miejsce przy królewskim stole" ("A Place at the Royal Table").

Jak wyjaśniła Paulina Szulist-Płuciniczak, m.in. poprzez warsztaty kulinarne muzeum chce upowszechniać wiedzę o kulturze staropolskiej, w szczególności o kuchni historycznej i obyczajach związanych z kulturą stołu, rozumieniu smaku oraz kształtowaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego na tle europejskiej tradycji.

Czym charakteryzuje się polska kuchnia dawna? Co jadano na polskich dworach? Jaki wpływ na menu miała religia? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy z Pauliną Szulist-Płuciniczak.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Paulina Szulist-Płuciniczak (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)
Data emisji: 21.03.2018
Godzina emisji: 11.16

kk/kw

Czytaj także

Dlaczego René Redzepi zamknął najlepszą restaurację na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 12:39
Uznawana za najlepszą na świecie restauracja Noma została przed rokiem zamknięta, mimo że na stolik w kopenhaskim lokalu trzeba było czekać tygodniami. Skąd ta decyzja?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Malka Kafka o wadze wspólnych posiłków

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2018 12:00
Malka Kafka jest restauratorką, która w swojej kuchni pokazuje swoja fascynację aromatami ziół. Niedawno ukazała się jej książka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Boginie jedzenia" rządzą w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2018 11:30
Szef kuchni to stanowisko kojarzone z mężczyznami. Francuzka Vérane Frédiani postanowiła przeciwstawić sie temu stereotypowi i stworzyła film dokumentalny "Boginie jedzenia".
rozwiń zwiń