X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sałatka Cezar bez kurczaka i majonezu? Da się!

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2019 11:35
W tym wydaniu audycji Katarzyna Pruchnicka podzieliła się z nami przepisem, który dostała od Karoliny i Macieja Szaciło. "Lepsza połowa" tego słynącego z licznych warsztatów i książek kulinarnych duetu opowiedziała nam o jednej z najsłynniejszych sałatek na świecie w nowej, zdrowszej odsłonie.
Audio
  • Sałatka Cezar w wersji roślinnej – jak ją przyrządzić? (A nuż, widelec/Trójka)
shutterstock.com3000ad
shutterstock.com/3000adFoto: shutterstock.com/Catherine Murray

– Zrobiliśmy stunningowaną sałatkę Cezar. Normalnie robi się ją z kurczaka oraz sosu, który powstaje na bazie żółtka i anchois. My przygotowujemy naszego Cezara z tofu. Tofu jest świetnym źródłem tryptofanu. Podsmaża się je, podlewa sosem sojowym i dosypuje sumaku (...), on również pozytywnie wpływa na nasze trawienie. Do tego robimy dressing na bazie mielonych pestek słonecznika, pasty miso, czosnku i zimnotłoczonego oleju rzepakowego – opowiada Karolina Szaciło.

Czym roślinna wersja sałatki Cezar przewyższa swój tradycyjny odpowiednik? Co to właściwie jest tryptofan?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Karolina Szaciło (pisarka kulinarna)
Data emisji: 18.07.2019
Czas emisji: 11.32

kr

Czytaj także

Czym jest smak umami?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2019 11:45
Zazwyczaj spotykamy się z czterema smakami: słonym, słodkim, gorzkim i kwaśnym. Czy znany jest nam piąty smak, nazywany umami?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy pieczarki lubią gałkę muszkatołową?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2019 11:45
– Do pieczarek w dzisiejszym wydaniu potrzebna jest gałka muszkatołowa. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z pasztetem, ale Samar Khanafer przekonuje, że to niezwykle uniwersalna przyprawa – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna propozycja na upał

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2019 12:53
– Młodą botwinę można znaleźć już na straganach, więc proszę kupić pęczek lub dwa i zrobić chłodnik – radzi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń