Dla ochłody... lody z mrożonych owoców!

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 11:40
Koniec lata to ostatni moment, w którym pogoda tłumaczy łakomstwo. Trzeba się ochłodzić, a najlepszym na to sposobem są… lody!
Audio
  • Przepis na zdrową, lodową ochłodę (A nuż, widelec/Trójka)
Sorbet śliwkowy
Sorbet śliwkowyFoto: shutterstock.com/Nataliia Leontieva

I nie są to lody byle jakie, bo przygotowane z naturalnych produktów i bez zbędnego słodzenia. Przepis na najpopularniejszy wakacyjny przysmak w zdrowym wydaniu zdradziła nam Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książek kulinarnych i właścicielka "Pracowni smaków" w Katowicach.

– Trzeba otworzyć zamrażarkę i znaleźć ulubione zamrożone owoce, np. śliwki. Prażymy garść pestek słonecznika na patelni, aż nabiorą orzechowego smaku. Rozdrabniamy je na pyłek, dodajemy śliwki i miksujemy do uzyskania konsystencji lodów – radzi specjalistka od deserów.

Co do takich śliwkowych lodów mogą dodać wielbiciele słodszych smaków? Jak przygotować domową chałwę?

Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo, słuchając dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Jolanta Naklicka-Kleser (autorka książek kulinarnych, właścicielka "Pracowni Smaków" w Katowicach)
Data emisji: 29.08.2019
Czas emisji: 11.30

kr/gs

Czytaj także

Paprykowa pasta prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:30
Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Z czego składa się prawdziwy hummus?

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2019 12:00
Kilka lat temu hummus zaczął robić furorę w polskiej kuchni. Powstają hummus bary oraz robimy go w domu w przeróżnych odsłonach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czas na nowalijki. Które wybierać?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2019 13:39
Wiosna to czas, kiedy na rynku świeżych warzyw prym wiodą nowalijki. Kuszą kolorami i zapewniają naszym organizmom zastrzyk witamin tak potrzebnych po zimie. 
rozwiń zwiń