Dlaczego tak bardzo lubimy słodycze? Winna ewolucja
2016-09-20, 08:09 | aktualizacja 2016-11-09, 20:11
Umiłowanie słodyczy wynika z naszej przeszłości ewolucyjnej. - Kiedyś mało było źródeł cukru, a jednocześnie przecież cukier jest najłatwiej przyswajaną formą energii - tłumaczy dziennikarz naukowy Tomasz Rożek.
Posłuchaj
Tomasz Rożek tłumaczy, na czym polega fenomen słodyczy (Pytania z kosmosu/ Trójka)
Dodaj do playlisty
Jeśli porównamy białka, tłuszcze i cukry, te ostatnie wymagają najmniej wysiłku w trakcie trawienia i najszybciej dostarczą nam energii. - Głęboko w naszych genach jest więc zakodowane, że jak trafia się słodkość, to szybko trzeba ją zjeść. Jeśli mamy do wyboru coś słodkiego albo tłustego, organizm podpowiada: jedz słodkie - mówi Tomasz Rożek.
Czy to oznacza, że jedzenie samych tłuszczów mogłoby doprowadzić do chudnięcia z powodu większego wydatku energetycznego? Między innymi o tym usłyszeć można w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Krystian Hanke
Data emisji: 20.09.2016
Godzina emisji: 7.17
ei/fbi