Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę?

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę?
Zdj. ilustracyjneFoto: andriano.cz/shutterstock.com

Nasze babcie często mawiały, żeby nie zostawiać mleka, rosołu lub innego łatwo psującego się jedzenia na wierzchu w czasie burzy. Ich zdaniem psująca się pogoda psuje też produkty spożywcze. Czy faktycznie tak jest?

Posłuchaj

Czemu mleko kwaśnieje w złą pogodę? (Pytania z kosmosu/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Przeszukałem literaturę fachową i muszę szczerze przyznać, że nie wiem. Być może ma to coś wspólnego ze zmianami ciśnienia, temperatury lub innych warunków, ale nie znalazłem żadnych konkretnych informacji na ten temat – przyznaje dr Tomasz Rożek.

Zagadka pozostaje więc nierozwiązana. Miejmy nadzieję, że do czasu. – Być może odpowiedź na to pytanie to materiał na Nobla? – podsumowuje dr Rożek. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 14.11.2017
Godzina emisji: 7.17

ml/mk

Polecane