Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 13:30
Nasze babcie często mawiały, żeby nie zostawiać mleka, rosołu lub innego łatwo psującego się jedzenia na wierzchu w czasie burzy. Ich zdaniem psująca się pogoda psuje też produkty spożywcze. Czy faktycznie tak jest?
Audio
  • Czemu mleko kwaśnieje w złą pogodę? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: andriano.cz/shutterstock.com

– Przeszukałem literaturę fachową i muszę szczerze przyznać, że nie wiem. Być może ma to coś wspólnego ze zmianami ciśnienia, temperatury lub innych warunków, ale nie znalazłem żadnych konkretnych informacji na ten temat – przyznaje dr Tomasz Rożek.

Zagadka pozostaje więc nierozwiązana. Miejmy nadzieję, że do czasu. – Być może odpowiedź na to pytanie to materiał na Nobla? – podsumowuje dr Rożek. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 14.11.2017
Godzina emisji: 7.17

ml/mk

Czytaj także

Kuchenka mikrofalowa. W czym tkwi sekret podgrzewania?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2017 11:00
– Kuchenki mikrofalowe to takie urządzenia, które podgrzewają wszystko, co ma w sobie wodę. To kluczowe dla tego wynalazku – tłumaczył dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy ostry to smak?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2017 09:06
Papryczki chili, jalapeno, pieprz... Po zjedzeniu większej ilości nasza twarz czerwienieje, robi nam się gorąco, pocimy się, a usta palą nas niczym przypalone ogniem. Jak reagują na to nasze kubki smakowe?
rozwiń zwiń