X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody?

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2017 10:00
– Za tym wszystkim stoi fizyka – mówi dr Tomasz Rożek, który wprawdzie nie jest specem od gotowania pierogów, ale doskonale zna procesy, które zachodzą dookoła nas.
Audio
  • Dlaczego pierogi wypływają na powierzchnię wody? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: marketlan/Shutterstock

Dr Rożek wyjaśnia, że wypływanie pierogów na powierzchnię wody łączy się z jej wrzeniem i parowaniem. Tłumaczy rolę, jaką w całym procesie odgrywają "wylatujące bąbelki", i podpowiada, co by się stało, gdybyśmy próbowali gotować pierogi na szczycie Mount Everestu.

To jednak nie wszystko. W ramach lekkiej rozmowy na poważny naukowy temat dr Rożek i redaktor Łukawski wymyślają idealny tytuł dla filmowej produkcji z kategorii "kulinarny horror".

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski
Data emisji: 7.12.2017
Godzina emisji: 7.16

iwo/mk

Czytaj także

Bioluminescencja. Te organizmy produkują światło

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 10:30
Na świecie istnieją dzisiątki organizmów, które są w stanie produkować światło. Mieszkające w głębinach bakterie, skorupiaki czy ryby korzystają z tej zdolności, by na przykład zwabiać swoje ofiary.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak wysokie może być drzewo?

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2017 11:57
– Teoretycznie drzewo może wyrosnąć na wysokość 150 metrów. Ale co znaczy "teoretycznie"? – pyta dr Tomasz Rożek i tłumaczy słuchaczom, na czym polega "magia drzew".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego liście zmieniają kolor?

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2017 13:45
– Liście żółkną nie dlatego, że coś zaczyna się produkować, ale wręcz przeciwnie – przestaje powstawać w nich zielony barwnik – mówi Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń