Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 11:51
Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? 
Audio
  • Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

– W mleku odpowiedzialne za kipienie są tłuszcze i białka. Jeżeli woda się gotuje, czyli paruje w całej objętości, to powstają bąbelki, które wypełnione są gazem. Nie jest to powietrze, ale para wodna. Te bąbelki wędrują ku górze i po prostu uciekają – zaznacza dr Tomasz Rożek.

Jaki proces zachodzi podczas gotowania się mleka? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 16.01.2017
Godzina emisji: 7.16

kw/mk

Czytaj także

Czy mieszanie trunków potęguje kaca?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2018 12:09
Panuje mit, że stopniowe przechodzenie od słabszych do mocniejszych alkoholi uchroni nas przed negatywnymi skutkami ich spożywania. Podobno najgorsze, co można zrobić podczas imprezy, to wypić wiele trunków w różnych konfiguracjach. Co o tym sądzi dr Tomasz Rożek? 
rozwiń zwiń