X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie?

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2018 11:51
Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? 
Audio
  • Dlaczego gotujące się mleko kipi, a woda nie? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: Pixabay.com

– W mleku odpowiedzialne za kipienie są tłuszcze i białka. Jeżeli woda się gotuje, czyli paruje w całej objętości, to powstają bąbelki, które wypełnione są gazem. Nie jest to powietrze, ale para wodna. Te bąbelki wędrują ku górze i po prostu uciekają – zaznacza dr Tomasz Rożek.

Jaki proces zachodzi podczas gotowania się mleka? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekKrystian Hanke
Data emisji: 16.01.2017
Godzina emisji: 7.16

kw/mk

Czytaj także

Czy mieszanie trunków potęguje kaca?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2018 12:09
Panuje mit, że stopniowe przechodzenie od słabszych do mocniejszych alkoholi uchroni nas przed negatywnymi skutkami ich spożywania. Podobno najgorsze, co można zrobić podczas imprezy, to wypić wiele trunków w różnych konfiguracjach. Co o tym sądzi dr Tomasz Rożek? 
rozwiń zwiń