Dlaczego niektóre jajka trudniej obrać?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 07:45
– To kwestia wieku – im świeższe jajko, tym trudniej zdjąć z niego skorupkę – mówi dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Z jakich jajek trudniej zdjąć skorupkę? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Alexander Prokopenko

– Nie wchodząc w detale, chodzi o to, że białko jajka z wiekiem zmienia swoje pH – staje się bardziej zasadowe. Tuż pod skorupką znajduje się w jajku keratyna, której właściwości zmieniają się przy zmianach pH. Im starsze jest jajko, tym łatwiej ta skorupka odchodzi od reszty – tłumaczy ekspert radiowej Trójki.

Jak określić ile jajko ma dni? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 18.04.2019
Godzina emisji: 7.16

ml

Czytaj także

Dlaczego Uran wiruje na boku?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2019 07:45
– Jak obserwuje się różne ciała niebieskie, to można z nich wyciągnąć bardzo dużo wniosków, chociażby o przeszłości danego obiektu – zaznaczył na początku audycji dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Życie na Księżycu?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 07:45
Słuchacz radiowej Trójki chciał dowiedzieć się od dr. Tomasza Rożka, czy gdyby na Księżycu była atmosfera, to możliwe byłoby tam życie? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego galaretka nie tężeje, gdy w środku znajduje się kiwi?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 07:45
– To nie tylko te owoce tak mają. Tak samo dzieje się, gdy umieścimy w galaretce ananasa czy mango – zaznacza na początku dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń