X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
Audio
  • Czy gotowanie na kuchence indukcyjnej jest niezdrowe? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Zu Kamilov

– Obróbka termiczna jako taka zmienia smak i wartość zdrowotną potraw. Czasami na plus, bo wytapia nadmiar tłuszczu, a czasami na minus, bo unicestwia niektóre witaminy, które są bardzo wrażliwe na temperatury. Nie znalazłem żadnego badania, żadnej informacji, że gotowanie na kuchence indukcyjnej wpływa na to, że potrawy mogą być mniej lub bardziej zdrowe – tłumaczy dr Rożek.

Na czym polega , z naukowego punktu widzenia, sztuka gotowania? Na czym polega wyższość kuchenek indukcyjnych nad kuchenkami gazowymi? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 5.09.2019
Godzina emisji: 7.16

kr/gs

Czytaj także

Dlaczego zimna woda wydaje inne dźwięki niż gorąca?

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2019 08:00
Jeden ze słuchaczy chciał się dowiedzieć, dlaczego zimna woda nalewana do kubka brzmi inaczej niż nalewana do tego samego naczynia woda gorąca – Sekret tkwi w napięciu powierzchniowym – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego przemrożone warzywa i owoce są słodsze?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2019 07:21
By ochłodzić się w sierpniowym upale, w tym wydaniu audycji dr Tomasz Rożek odpowiada na "mroźne" pytanie: dlaczego rośliny, takie jak np. dzika róża, kukurydza czy ziemniaki, po przemrożeniu są słodsze?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak podróżują bakterie po łyżeczce?

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 07:45
Załóżmy, że dotknęliśmy łyżeczką zgniłego owocu. Ile czasu potrzebują bakterie, by "przejść się" po całej jej powierzchni? – zastanawia się jeden z naszych słuchaczy. Doktor Tomasz Rożek w zanadrzu ma gotową odpowiedź.
rozwiń zwiń