Owady daniem przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2019 07:45
– Białko z owadów to jest nasza przyszłość – mówi dr Tomasz Rożek. 
Audio
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/nicemyphoto

– W Korei jadłem larwy owadów. Mogłem wybrać, czy chcę na słodko lub na słono. W karmelu one są bardzo dobre – wspomina ekspert Trójki. – Wyprodukowanie kilograma białka z owadów, wymaga nieporównywalnie mniejszej powierzchni gruntu i mniejszej ilości wody niż w przypadku produkcji białka zwierzęcego od krowy lub świni – dodaje. 

Co będziemy jeść w przyszłości? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 11.09.2019
Godzina emisji: 7.16

kw

Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co mogą o nas powiedzieć włosy?

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2019 07:21
Czy podejrzenie o popełnienie przestępstwa może paść na tego, kto nosi perukę, powstałą z włosów przestępcy? Dr Tomasz Rożek rozwiewa wątpliwości na ten temat.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Skąd biorą się robaki w grzybach?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2019 07:21
– To trochę dziwna sytuacja, bo czasem wycinamy grzyba, sprawdzamy, wygląda na czysty i elegancki, po czym wrzucamy do siatki. Nagle, ni z tego, ni z owego biorą się tam skądś robaki – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń