Co jemy, gdy jemy truskawkę?

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2017 19:31
Truskawki i maliny są nie tylko pysznym przysmakiem, ale również owocem płomiennej miłości owadów. Jej kulisy zdradzamy w tym odcinku "Życia intymnego roślin".
Audio
  • Tajemnice zapylania truskawek i malin (Życie intymne roślin/Trójka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: Just123smile / Shutterstock

- Na pewno większość z nas zastanawiała się kiedyś, dlaczego malina składa się z takich malutkich kuleczek, a nie jest jednolita jak jagoda czy jabłko. Podobnie ma się rzecz z truskawką, przy czym jej moduły mieszczą się na powierzchni owocu. Dzieje się tak, ponieważ w kwiecie zarówno truskawki, jak i maliny mamy wiele słupków - wyjaśnia dr Marcin Zych.

O tym, jak wpływa to na ostateczny kształt rośliny i co jemy, gdy jemy truskawkę mówimy więcej w kolejnym odcinku audycji "Życie intymnie roślin".

***

Tytuł audycji: Zapraszamy do Trójki - ranek
Prowadzi: Wojciech Mann
Autor: Marcin Gutowski
Gość: dr Marcin Zych (biolog, Uniwersytet Warszawski)
Data emisji: 14.07.2017
Godzina emisji:
 6.21

sm

Czytaj także

Rozmiar i kolor krokusów, które nie są bez znaczenia

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 15:00
Im wyżej rosną kwiaty krokusów, tym są ciemniejsze. - Ma to związek z tym, że odgrywają one rolę szklarni - mówi biolog, dr Marcin Zych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miłości do innych a własna. Tajemnice samopylności

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2017 23:08
W niektórych sytuacjach rośliny przechodzą z obcopylności na samopylność. W tym odcinku "Życia intymnego roślin" dr Marcin Zych wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje.
rozwiń zwiń