Afrykańska kuchnia we Francji

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2011 11:30
Wśród uczniów Akademii Le Cordon Bleu są przedstawiciele różnych narodowości. Uczą się kuchni francuskiej, ale także wymieniają dorobkiem kultur i tradycji swoich krajów.
Audio

Alice przyjechała aż z Johannesburga, by we Francji studiować tajniki kulinarnej sztuki. Najbardziej odpowiada jej kuchnia burgundzka, czyli pieczone mięsa, musztarda z Dijon, ślimaki i żabie udka, a wszystko z dodatkiem wina.

- W Południowej Afryce nie mamy jednej tradycyjnej potrawy. Mamy 11 oficjalnych języków, więc i kuchnia jest prawdziwą mieszanką kulturową – opowiadała Markowi Brzezińskiemu.

Popularne są wpływy hinduskie, holenderskie i brytyjskie. – Tradycyjne śniadanie to gotowane pomidory z jajkami na bekonie, jak w Anglii – dodała.

Choć w RPA popularne jest mięso gazeli i strusia, Alice przygotowała dla nas ślimaki po burgundzku.

Aby usłyszeć przepis i proces przygotowania wystarczy kliknąć ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50. Zapraszamy.

(asz)