X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sałatka nicejska i kwiaty cukinii w cieście

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2011 17:51
Idealne danie dla osób goszczących na Lazurowym Wybrzeżu.
Audio

Do przyrządzenia sałatki nicejskiej potrzebna będzie zielona sałata, fasolka szparagowa, ziemniaki, jajka na twardo, filety z anusza wcześniej zamoczone w mleku. Pomidory, bazylia, czarne oliwki, ogórki i oliwa z oliwek. Można dorzucić także karczochy skropione cytryną.

Starannie obieramy łodygi cukinii. Ciasto tworzymy z mąki kukurydzianej, drożdży, śmietany i jaka z dodatkiem wody. Zagniatamy ciasto, obtaczamy w nim kwiaty i pocięte plasterki cukinii oraz bakłażanu. Smażymy we frytkownicy. Do tego zimne wino prowansalskie.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

Czytaj także

Ślimaki po burgundzku

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2011 17:05
Ponoć Amerykanie i Francuzi mają jedną wspólną cechę – niczego nie wyrzucą, co da się zjeść i dlatego ci pierwsi, nieco pozbawieni kulinarnej finezji, wymyślili Big Macki, a ci drudzy zajadają się żabimi nóżkami i ślimakami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jagnięcina w pancerzu z soli

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2011 17:04
O jagnięcinie mówiła niedawno Ana, Katalonka z Barcelony. Wspominaliśmy o mięsie jagnięcym, gdy wybraliśmy się do Kraju Basków. Wielkanoc to kolejna okazja do podania mięsa jagnięcia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Królewskie menu

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2011 17:05
Całe Zjednoczone Królestwo czeka na to wydarzenie, które prasa francuska okrzyknęła ślubem stulecia. Jaki to ma związek z paryską Akademią Kulinarną?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dorada na przystawkę

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2011 17:21
Przystawkę z tej właśnie ryby przygotował gospodarz audycji, student paryskiej akademii kulinarnej Le Cordon Bleu Marek Brzeziński podczas egzaminacyjnych warsztatów. A wszystko obyło się przy dźwiękach energetycznego twista.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Piramida z warzyw

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2011 16:33
Podczas egzaminów końcowych w Akademii Kulinarnej Marek Brzeziński na przystawkę postanowił zaserwować marynowaną doradę. Dzisiaj podajemy przepis na egzaminacyjne danie główne – jagnięcinę z piramidą z warzyw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kurczak po Andegaweńsku

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2011 17:05
Tours, obok Angers, to jedno z głównych miast krainy nad Loarą, słynącej ze wspaniałych zamków, doskonałych, białych win i świetnego jadła. Zamki zachwycają architekturą i czarem renesansowej atmosfery, kuchnia przyjemnie dogadza naszemu podniebieniu a wędrówka szlakiem winnic to przygoda jedyna w swoim rodzaju.
rozwiń zwiń